Афирмација стваралаштва Александра Тишме

Нови Сад је недавно добио Фондацију Александар Тишма, посвећену афирмацији, популаризацији и проучавању стваралаштва једног од најзначајнијих имена наше послератне књижевне сцене.

Основне делатности Фондације биће отварање спомен собе Александра Тишме и резиденцијалног центра за писце, преводиоце и научнике у Новом Саду, установљење међународне књижевне награде која ће носити име великог писца, организовање научних симпозијума. Оснивач и председник Управног одбора Фондације је Андреј Тишма, син писца, који је на јучерашњој конференцији за новинаре указао да је основни мотив за оснивање ове невладине и непрофитне организације одговор на честе предлоге и иницијативе, које су после књижевникове смрти 2003. до њега стизале, да се отвори спомен соба. Посебно је међу иностраним посетиоцима града, који су с великом пажњом ишчитавали Тишмину литературу, увек било оних који су желели да виде неки траг, дођу у додир са нечим што је везано за писца, да прођу улицама које су описане у романима. Стога је планирано да будућа Спомен соба има мултимедијални карактер.

Седиште Фондације биће у Академској књизи, у Пашићевој 6, издавачкој кући која је 2010. кренула у капитални пројекат обављивања Сабраних дела Александра Тишме са циљем да се, како је навела управница Боре Бабић, „Тишмино дело поново добије место које му припада у самом врху српске књижевост, сачува од заборава, афирмише и врати читаоцима”. Нови Сад је, додала је, до сада мало учинио на том плану, па Фондација очекује подршку града, али и ресорног покрајинског секретаријата и републичког министарства, као и САНУ чији је Тишма био редовни члан. До сада је, иначе, објављено 12 од 27 планираних књига.

Књижевник Владимир Копицл, члан Управног одбора Фондације, указао је да Александар Тишма није био само један од најбољих писаца које смо имали, него је он и данас у времену у коме живимо једна од најчистијих и најбољих не само књижевних него и интелектуалних шифара, неко ко је био заслужан и и за то да људи на бољи, чистији, анагажованији начин размишљају о нечему што се зове насиље, толеранција што обележава наше животе, а у будућности ће бити само још важније. Уколико Нови Сад добије титулу Европске престонице културе за 2021, што није само лепа привилегија него и озбиљна обавеза, међу мноштвом предложених пројеката значајно место ће заузимати и сви програми Фондације.

– Ако постоји неки писац који је направио сјајан књижевни мит од Новог Сада, онда је то свакао Александар Тишма и зато је добро да се оснује Фондација као једна од најважнијих легитимација за културу града, али и целу српску културу - рекао је Драган Станић, председник Матице српске која је прихватила покровитељство над фондацијом. – Тишма је био уредик, сарадник и главни уредник Матичиног Летописа, а и готово цео радни век провео је у Матици и многоструко је обележио, доприневши са Бошком Петровићем да њено издавачко предузеће буде једно од најмоћнијих у ондашњој Југославији, оформивши и многе библиотеке што је Матици на понос.

Н. Попов

Књижевно признање

Будућу међународну књижевну награду представила је чланица Управног одбора Владислава Гордић Петковић, која је навела да ће се она додељивати за вредна остварења из области уметничке књижевности свих жанрова, али не искључиво за индивидуална дела, него и за целокупан опус писца. Идеја награде је да промовише толеранцију, мултијезичност и мултикултуралност онако како их је својим уметичким, преводилачким и уређивачким радом манифестовао Александар Тишма.

Додељиваће је интернационални жири сачињен од реномираних стваралаца, критичара, теоретичара методом претходне селекције. Постојаће један круг предлагања дела и опуса из европске и светске књижевности, а додељиваће се бијенално и смењивати са научним скупом. По њеним речима Владиславе Гордић Петковић, награда би требало не само да сачува име писца и његов опус, него да учини видљивијим, читанијим она дела и рад оних стваралаца који су на најлепши начин настављачи дела и поетике Александра Тишме.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести