Другачијим приступом до промоције музеја и музејских предмета

Желећи да направи искорак из стереотипног модела презентације предмета који се чувају у Музеју Војводине, музејски саветник, етнолог Љиљана Трифуновић, креирала је 2015. године пројекат који подразумева одазак на терен, или како сама каже, „одлазак код публике“, којој уз помоћ дигиталне технике (Ppt презентација) представља експонате који потичу из места које одабере за презентацију.
2
Фото: Приватна архива

По њеним речима, циљ пројекта који је назвала „Музејска прича“,  јесте да се потпуно измени њен однос према музеју, предмету и кустосу, те да се становништво непосредно упозна са предметима из свог места, а који се налазе у Музеју Војводине.

– Пројекат је започет 2015. године у селу Параге, у ком је наишао на веома добар пријем публике – објашњава Љиљана Трифуновић, која у Музеју Војводине у оквиру Етнолошког одељења води Збирку „Текстилно покућство“. – После мировања од две године, пројекат је настављен 2018. када је одржан четири пута - у Бегечу и Товаришеву, затим у ОШ „Браћа Новаков“ у Силбашу целом наставничком већу, и у ОШ „Вук Караyић“ у Бачкој Паланци, ученицима петог и шестог разреда. Следеће године публика у Музеју Словака у Бачком Петровцу и у Новом Саду у оквиру манифестације „Оно што имамо...“ имала је прилику да чује и види шта с њиховог терена баштини наш музеј. Током 2020. године музејска прича испричана је у Мошорину и Србобрану, а 2021. у Белој Цркви и Инђији.

У јуну ове године пројекат у нешто измењеном издању, тачније прилагођен за ђаке, одржан је у Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду. Кроз шест часова, којима су псисуствовали ученици првог и трећег разреда, Љиљана  је објашњавала шта је музејски предмет, када он то постаје и шта се подразумева под музејском документацијом.

– Кроз „Музејску причу“ користим  прилику да публици појасним шта је музеј, шта је посао кустоса или конзерватора, шта значи стална поставка, како се набављају предмети и друге информације које су ширем аудиторијуму занимљиве, као што је понеки детаљ са терена. Посебна пажња се посвећује постојећим подацима о историјату предмета, техници израде, ко га је израдио и користио. Одређени историјски подаци о породици, ткаљи или везиљи се свакако допуне – каже Љиљана.

С обзиром на то да је у питању својеврсна дигитална изложба, која не захтева посебне услове и издатке, презентације су до сада одржаване у разним просторима – библиотекама, школским учионицама, мањим салама и клубовима. На свакој презентацији буде између 10 и 30 посетилаца различите старости, пола и образовања. 

Следећу презентацију музејских предмета Љиљана ће одржати у Сремским Карловцима. У Еколошком центру „Радуловачки“ 14. октобра од 18 сати она ће тамошњем становништву причати о одређеном броју од око 50 предмета из Сремских Карловаца, који су похрањени у Музеју Војводине и распоређени у три збирке – привреда, занати и становање.

На карловачкој презентацији биће речи, између осталог, о изузетном примерку ормара из 19. века. Ормар је део сталне поставке Музеја Војводине од 1990. године. Откупљен од Јове Јовановића 1954. године, а потиче из 1867. 

Део збирке Музеја Војводине из Сремских Карловаца је и ћилим из 1885. године. Настао је у Крчедину, али је удајом стигао у Сремске Карловце као део девојачке спреме Кате Поповић. Исткала га је Ката, као девојка са 18 година, клечаном и чунканом ткачком техником, са кудељном основом и вуненом потком. Необичност ћилима је што је између кракова медаљона исткано по једно срце, и то што је на једној половини исткан ћирилични монограм ткаље „ПК“. Ћилим је Музеј Војводине доспео 1976. године, тако што га је продао Слободан Поповић из Сремских Карловаца.

Зорица Милосављевић

Фото: Љ. Трифуновић

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести