Фантастично стваралаштво Урсуле Легвин: О најлепшим змајевима

У серијалу скупова посвећених недавно преминулој списатељици научне фантастике Урсули Легвин, прошле недеље је одржан један и у Дому омладине Београда, на којем су говориле Ивана Дамјановић, Јелена Јокановић и Нађа Духачек.
ursula
Фото: Youtube Printscreen

„Иако је понајвише препозната као писац СФ-а, Урсула Легвин није била тиме одушевљена јер је писала и друге ствари. Додуше, јесте највише награда добила везаних за научну фантастику“, рекла је Ивана Дамјановић, напомињући да је добар део њеног опуса преведен код нас, као што је Хаински циклус СФ романа, али фантазијско Земљоморје.

“Лева рука таме” је чувено дело из 1969. године, истакла је Јелена Јокановић, рекавши да је прича о андрогеним становницима једне планете тада изузетно ођекнула, али и довела до тога да списатељица буде озлојеђена што се истицало да се она бави питањем рода, иако је она сама сматрала да та књига говори о балансу.

„У тој књизи“, додала је Нађа Духачек.

„Урсула је причала и о преласку у другу културу, тему којој се касње враћала, а такође отвара причу и о теми колонизације. Интересантно је да у тим раним фазама бира да јој главни протагонисти буду мушкарци, што ће се касније мењати чиме је показала како је кроз своје писање имала фантастичан процес трансформације.“

Осим о Земљоморју, било је речи и о научно фантастичном роману “Човек празних шака” (1974. године објављен са поднасловом Величанствен еп о једној двосмисленој утопији), где је битно питање анархизма, мада, по некима чак можда више политичка теорија него сам роман. Додуше, постоје тумачења и да је реч о „постмодерном анархизму“, тако да заправо ово дело представља најдиректнију политичку књигу у опусу Легвинове. Она се у њему бави и односом између науке и технологије, а за фанове СФ-а сигурно је интересантан зато што у причи о Екумено овде објашњава настанак својих чувених проналазака – ансибла и НАФАЛ бродова.

Дефинитивно није писала високотехнолошке романе, али се јесте бавила технологијом која је „запостављена“ и које су развијале жене – од грнчарства, припитомљавања флоре и фауне, кулинарства…

Н. Д.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести