Гран При "Александар Саша Петровић" за "Дау Дегенерација"

БЕОГРАД: Свечана додела награда 26. Фестивала ауторског филма данас је одржана у главној сали Комбанк дворане у Београду, након које је такмичарски програм званично завршен пројекцијом рестауиране верзије филма "Егзотика" канадског редитеља Атома Егојана, који је уједно и био филм који је отворио први ФАФ 1994. године.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

Жири главног такмичарског програма радио је у саставу Елма Татарагић, Леон Лучев и Марко Ђорђевић, редитеља који је на прошлогодишњем ФАФ-у освојио Гран При за филм "Мој јутрањи смех".

Главну награду, Гран При "Александар Саша Петровић", ове године однели су Иља Хржановски и Иља Пермјаков за филм "Дау. Дегенерација“.

"Идеја иза овог филмског подухвата је само на први поглед бежање од реалности у прошлост 60-тих година XX века, а заправо је прилика да сваки учесник, глумац, статиста или једноставно речено житељ ''Дау света'', унутар постављених правила и законитости истог, испита свој однос према основним идејама на којима се базира ''Дау дегенерација'', а то су: љубав, другарство и људска слобода. Овај, на тренутке духовит, а опет јако узнемирујући филм, говори о неуморном трагању за некаквом формулом за срећан и слободан живот свих нас у свету у ком живимо данас", рекао је Марко Ђорђевић.

Редитељ Пермјаков се обратио публици, захвалио Фестивалу и жирију на тако суптилном и префињеном поимању свега онога што јесте овај филм.

Награду за најбољи сценарио, која носи име "Гордан Михић", добио је Висар Морина за филм "Егзил".

Награду за најбољу режију освојио је филм "Почетак" грузијске редитељке Дее Кулумбегашвили.

"Филм је визуелно узбудљив, режијски чврст, са нарацијом, која суптилно комуницира са гледатељевом подсвести. Ауторка нас снажно, на тренутке и окрутно, а уз то и дубоко рањиво и нежно, води , заједно са изнимном игром протагонисткиње, путевима њене слободе" објаснио је Ђорђевић.

Редитељка Деа Кулумбегашвили се преко видео поруке захвалила тиму Фестивала ауторског филма за упорност да се овогодишњи ФАФ одржи и рекла да се нада да ће следеће године моћи и уживо да присуствује Фестивалу.

Награду је освојио и дебитантски филм "Лоши путеви" Наталије Ворожбит.

Публика је, такође, имала прилику да погледа видео поруку коју је редитељка оставила.

Бранислав Димитријевић, који се укључио онлајн, прогласио је добитника награде професора Владе Петрића за најсинематичнију секвенцу у част Славка Воркапића.

Награда је додељена Јелени Максимовић, редитељки филма “Домовине”, док је награду на лицу места преузела Јелена Ангеловски, глумица и продуцентиња филма.

Овогодишњи жири програма Храбри Балкан радио је у саставу Андријана Стојковић, Александра Миловановић и Александар Николић.

Алексанар Николић рекао је да је жири једногласно донео награду за најхрабрији филм Храброг Балкана и да она припада Владимиру Вулевићу за филм “Како сам победио лепак и бронзу”.

Награду "Александар Петковић Петко" за најбољи сниматељски рад добио је сниматељ филма "Концентриши се, баба" Алмир Ђиколи.

Програм Фестивала се наставља све до 16. децембра ове године, а поводом 125. годишњице рођења једног од највећих аутора, бунтовника свог времена, у последњој недељи Фестивала биће приказана рестауирана ретроспектива филмова Бастер Китона.

У оквиру ове ретроспективе, биће приказани "Бастер као спортиста", "Пароброд Били Млађи", "Три епохе", "The Saphead", као и филм "Генерал" који ће званично, 16. децембра, затворити овогодишње 26. издање Фестивала ауторског филма у Београду.

Последња недеља Фестивала одржаће се у Комбанк дворани, док се нове сатнице налазе на званичном сајту faf.rs .

Публика има могућност да неке од наслова Фестивала погледа и на онлајн филмској платформи mojoff.net , који ће бити доступни и неколико дана након завршетка Фестивала.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести