Обележена 71. годишњица Застава филма

БЕОГРАД: Поводом дана Дана Војнофилмског центра „Застава филм“, који обележава 71. годину постојања, данас је одржана свечаност у просторијама те филмске куће на Кошутњаку.
Министарство одбране Републике Србије
Фото: Министарство одбране Републике Србије

Честитајући празник колективу „Застава филма“, начелник Управе за односе са јавношћу пуковник Михаило Зоговић пренео је запосленима честитку министра одбране Александра Вулина поводом Дана те куће и истакао је да „Застава филм“ у садашњости бележи историју.

"Камере „Застава филма“ бележе све важније догађаје у Министарству одбране и Војсци Србије, али и свуда где Срби живе", нагласио је пуковник Зоговић, саопштилоје Министарство одбране.

Он је, такође, нагласио да се способности „Застава филма“ на пољу информативне делатности побољшавају и унапређеују у складу са потребама и бољитак на том пољу је већ видан, а уз подршку Управе за односе са јавношћу и разумевање менаџмента Министарства одбране, наредне године и кадровски и технолошки ова кућа ће ојачати.

"На пољу филмске делатности, такође, ова кућа бележи значајне резултате. Богата архива филма проширује се сваке године, а само у години за нама, „Застава филм“ је у сарадњи са Радио телевизијом Србије реализовао два капитална филма о ратним причама са Кошара и Паштрика.

У самосталној продукцији, „Застава филм“ је реализовао и „Косметску трилогију“ као сећање на 20 година од борбе против НАТО агресије - истакао је пуковник Зоговић нагласивши и урађених шест филмова о бригадама, које су овенчане Оредном народног хероја 1999. године.

Начелник Управе за односе са јавношћу изразио је посебно задовољство што је та кућа опстала и потврдила своју вредност, имајући у виду да су у временима за нама разматране и опције за њено гашење, додајући да ће са позиције начелника Управе за односе са јавношћу учинити све да јој помогне да буде још јача и успешнија у данима који долазе.

Осврнувши се на историју те куће, директор Војнофилмског центра, потпуковник Горан Иконић истакао је да је данас, ВФЦ „Застава филм“ са традицијом дугом седам деценија, богатим искуством, многобројним филмским признањима, а пре свега обимном продукцијом израженом у милионима метара филмске траке, јединствена филмска кућу у нашој земљи и региону.

"У овом дугом временском периоду мењале су се генерације заставиних радника и свака је дала неки допринос развоју ове куће. Наша ће остати уписана по томе што је после једног тешког периода по ову установу, успела да јој да нови живот. У продукционом смислу смо направили велики искорак и са неколико важних пројеката повратили стари сјај установе и опет постали препознатљив продуцент на овим просторима", нагласио је Иконић.

У наредним годинама, додао је Иконић, „Застава филм“ ће, осим својих примарних задатака у систему одбарне, радити на дигитализацији архива како би један део те ризнице у будућности отворили јавности и показали због чега смо тако важни и драгоцени.

Годину за нама, у духу данашњег празника, „Застава филм“ је представила покретним сликама кроз десетоминутни филм као својеврсну кратку ретроспективу рада „Застава филма“ у 2019. години.

Иконић је поводом данашњег празника, доделио је Златну повељу за помоћ и подршку установи и изузетан допринос развоју војне кинематографије министру одбране Александру Вулину.

Поводом седам деценија рада, повеље „Застава филма“ за дугогодишњу плодотворну сарадњу и изузетан допринос развоју војне кинематографије додељене су редитељу Веселину Грозданићу, директору „Шумадија филма“ Живораду Михајловићу, компанији „Милан Благојевић- Наменска“ и декану Академије уметности професору Драгану Елчићу.

Захвалница за остварену сарадњу и помоћ на рестаурацији филма „О љубавним вештинама“ редитеља Карпа Године додељена је Амбасади Републике Словеније у Београду, а захвалница за остварену сарадњу на реализацији филма „Седморица са дрине“ уручена је Андреу Дардину.

На данашњи дан 1948. године формирано је одељење за филмове при главној политичкој управи Југословенске војске „Застава филм“. Био је то наставак прекинутог континуитета војне кинематографије чији почеци датирају од 1916. године када је наредбом војводе Петра Бојовића у Солуну, формирана фотографско-кинематографска секција при обавештајном одсеку Врховне команде Српске војске.

Од тада па до данас војна кинематографија је била и остала један од носећих стубова српске и југословенске културе и традиције.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести