Драгици Стојановић награда „Милица Стојадиновић Српкиња“

Песничка награда „Милица Стојадиновић Српкиња” уручена је јуче у Заводу за културу Војводине, у оквиру 41. књижевне манифестације „Милици у походе”, овогодишњој добитници Драгици Стојановић.
Dragica Stojanovic/S. Susnjevic
Фото: С. Шушњевић/ Драгици Стојановић награду је уручио проф. Мирослав Штаткић

Њену збирку „Од(а)бране песме” („Граматика“, Београд, 2017.) међу 15 песничких књига ауторки, писаних на српском језику пристигли на конкурс ЗКВ, наградио је жири у саставу: др Зоран Ђерић (председник), Фрања Петриновић и др Драгана В. Тодоресков.

Награду је уручио проф. Мирослав Штаткић, покрајински секретар за културу и јавно информисање и односе с верским заједницама, а у својој поетској речи захвалности добитница је указала да њена поезија има меланхолични дух Миличиног лица. Књига „Од(а)бране песме”, иначе, представља рекапитулацију песничког рада Драгице Стојановић у протекле три деценије и у њој су се нашле песме из свих претходних збирки уз циклус, „О хрид“са нових 13 песама.

– У духу наслова, ова књига је и својеврсна одбрана поезије, одбрана права да се пише из позиције жене, отуда се она означава као савремена феминистичка лирика – рекао је председник жирија др Зоран Ђерић. – Песникиња се често поистовећује са књижевницама и њиховим несрећним судбинама, од Јефимије, преко Емили Дикинсон и Марине Цветајеве, до Силвије Плат и Исидоре Секулић. Али и многим другим, знаним и незнаним, монахињама, дружбеницама, пасторкама, удовама, читатељкама. У песмама Драгице Стојановић има и много аутобиографским елемената, потом и аутопоетичких. Код ње се преплићу чињенице и емоције, прочитано и доживљено, све то је пропуштено кроз њену песничку визуру и уобличено у песму.

Поезија је Драгици Стојановић одувек била ’најпогоднији кофер’ да у њега смести све и то увек носи са собом

Има, наводи др Ђерић, у њеној књижевној и животној биографији и много подударања са песникињом по којој ова награда носи име - Милицом Стојадиновић Српкињом - има бунта и неспоразума са околином, па и извесне трагичности у судару са другима. Њен лирски субјект се, како то истиче и у најновијем циклусу, „одбија од хриди, повређен, али неумољив у настојањима да истраје и сведочи о себи, о својој љубави, као и о својим провалијама”. Поезија јој је, што и сама ауторка истиче, одувек била ’најпогоднији кофер’ да у њега смести све и то увек носи са собом. „Поезија је, несумњиво, неодвојив део њеног бића, баш као што је и женскост њено примарно, идентитетско обележје”, како то истиче у поговору Наталија Лудошки.

Драгица Стојановић (Зрењанин, 1963) објављује поезију више од три деценије у бројним књижевним листовима и часописима, а награђена књига је њена шест песничка збирка. Заступљена је и у неколико антологија и добитница награда „Станко Симићевић“, „Смели цвет“, „Смедеревске песничке јесени“, „Улазаница“ и „Печат вароши сремскокарловачке“.

На манифестацији „Милици у походе” представљене су јуче и нове збирке прошлогодишњих добитница „Биће снега” Стане Динић Скочајић и „Матица” Сунчице Денић.     

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести