Горан Петровић отворио Сајам књига у Новом Саду

НОВИ САД: На Новосадском сајму данас је Сајам књига и Изложбу уметности "Арт експо" свечано отворио књижевник и академик, Горан Петровић и у свом говору нагласио важност књиге.
е
Фото: Град Нови Сад

- Ми сликамо себе како се у најновијој одећи трепћемо. Зашто чешће не фотографишемо отворену књигу на столу већ сликамо оно што ћемо у отменом ресторану да једемо. Зашто чешће не завиримо у књигу не бисмо ли знали и где смо и куда идемо, већ помоћ тражимо у телефонском навигационом систему. Шта ћемо да радимо ако се батерија испразни  ако нема струје, хоћемо ли једног дана бити од оних што не знају како се зову, ако немају књигу у којима им је неко драг, по именце, написао посвету. Књиге које можеш да позајмиш  да поново видиш онога кога волиш, књиге које су претраживачи, садрже хиљаде уписаних речи које траже само јдан одговор, тебе, да баш тебе, што се окрећеш, немој да се правиш невешт. Књиге, књиге, књиге... Ако нећеш ове књиге, маши се за неки речник чуваркућу, па речима које сам одабереш, засеј своју књигу, можеш догодине и читав засад, нови сад да подигнеш, а што се тиче ове године, Новосадски сајам књига је отворен, нагласио је академик Петровић.

 - Да јубилеј Новосадског сајма, 100 година рада, представља национални значај, рекао је, државни секретар у Министарству културе, Миодраг Ивановић и додао да за свако стабилно и просперитетно друштво неопходно је да привредно-економски и културни развој иду заједно. Само тако можемо доћи до друштва по мери свих наших грађана. Ово наглашавам због тога што често мислимо да култура и уметност живе одељено од привредних токова нагласио је Ивановић.

Фото: Град Нови Сад

-  Сви знамо који је посебан значај књиге, и да она није заправо само пуки свежањ правоугаоних страница, већ да је она заиста смисао живота и да треба то и да буде, сведоче и чињенице  да смо сви данас окупили; и републичко министарство, и покрајински секретаријат и градске управе за културу Града Новог Сада, али и сам Новосадски сајам, са жељом да писана реч заиста треба да буде вечна, истакла је покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Драгана Милошевић, и додала, да се пружа велика подршка манифестацијама на Новосадском сајму, излагачима са територије Војводине, али и институцијама културе чији је Покрајина оснивач.

Градоначелник Новог Сада, Милан Ђурић, нагласио је да се у граду који је прошле године био Европска престоница културе књига никада не затвара.

 - Савремене технологије у добу у којем живимо, често имају велики значај и све чешће узимају примат у свакодневној комуникацији, едукацији и читању. Зато предност морамо дати писаној речи и књизи, јер књига је лековита; од давнина је позната као мелем за разум и душу. Зато је свака манифестација која промовише љубав према књизи драгоцена, нагласио је градоначелник Ђурић и додао да свака књига има свој пут, живот, опстанак и непролазну вредност, а у томе и јесте њена моћ. Та непролазна вредност се огледа у томе што се свакодневно враћамо великим именима и писцима који су оставили неизбрисив траг, закључио је градоначелник.

Генерални директор Новосадског сајма, Слободан Цветковић је истакао да нову сезону под куполама започињемо управо пред више од 200 излагача из шест земаља, са преко 140 пажљиво одабраних програма, уз учешће скоро свих установа културе чији је оснивач Република Србија, на готово 8.000 квадратних метара, у Хали „Мастер“, Аули и Конгресном центру “Мастер“, и додао   Сајам књига јесте добро планиран догађај у којем можете да се сретнете  са актуелним домаћим и страним  писцима, и уједно  је добра потврда  - да читаоци постоје ради књиге и књиге ради њих. - У веку постојања наше куће, посебним словима бележимо и 25 година од установљења награде „Сава Шумановић“ која се додељује за домете у ликовној уметности. Верујем да ће колективна изложба награђених, бити посебно место за искру будућих, визуелних доживљаја, додао је Цветковић.

По завршетку Свечаног отварања уручене су и награде "Лаза Костић". Овогодишња Награда "Лаза Костић" уручена је првог дана Сајма књига на Новосадском сајму. Награду "Лаза Костић" добила је Маја Трифуновић, за књигу „Гутачи ватре“, који је објавила Издавачка кућа Лагуна. Награда за најбољу  дело у области књижевности за децу, припала је Урошу Петровићу за књигу „ Бајке - првих седам“, такође у издању београдске Лагуне. Жири за доделу награде „Лаза Костић“, одлучило је да Награду за Издавачки подухват године додели Српском народном позоришту за „Енциклопедија Српског народног позоришта“(I-III тома), а Специјална награда припала је Издавачкој кући Прометеј, Архиву Војводине, Покрајинском заводу за заштиту споменика културе и Вуковој задужбини за „Сабрана дела Дејана Медаковића“. Жири је радио у саставу Владимир Гвозден- председник, Милица Вучковић и Горан Ибрајтер - чланови жирија.

Фото: Град Нови Сад

Сајам књига и Изложба уметности "Арт експо" трају до понедељка, 13. марта.

Сајам образовања Путокази,биће отворен у четвртак, 9. марта, од 11 сати у Хали „ Мастер“

Улаз на приредбе се не наплаћује. Радно време приредби је од 10 до 20 часова, у петак, 10. марта, суботу 11. марта и недељу, 12. марта, радно време Сајма биће од 10 до 21 час.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести