Шта да читате овог лета: Писана реч побеђује неизвесност и страх

Упркос летњим врућинама и чињеници да се многи грађани и даље чувају у својим домовима, када читав свет мења пандемија коронавируса,
1
Фото: Дневник/ В. Фифа

интересовање за лепу писану реч у Градској библиотеци у Новом Саду, како сазнајемо од руководиоца Одељења „Ђура Даничић” Биљане Кичеме, не изостаје. Она истиче да, напротив, и даље бележе велику дневну посећеност Библиотеци која се налази у самом срцу града, у Дунавској 1. Тамо су издвојено Дечје одељење за децу до 14 година, одељење за одрасле ”Ђура Даничић“ и информационо-реферални центар са читаоницом, а у непосредној близини огранка ”Аница Савић Ребац“ с фондом књига на 12 језика.

– Иако је криза читања присутна свуда као комплексан педагошки, културолошки и општедруштвени проблем, Нови Сад је одувек био град културе и славио књигу, а да је тако и данас, показују статистички подаци о броју чланова – наводи Биљана Кичема. – Уз добру књигу, накратко можемо одлутати у неке друге светове, културе, пределе и тренутно заборавити на проблеме који нас окружују. Рад с корисницима се променио утолико што не могу директно да уђу у Библиотеку, већ могу на три пункта сваког радног дана од 7.30 до 20 часова да врате и узму нове књиге на препоруку вредних библиотекара. Враћене књиге се дезинфикују и тек се онда дају на коришћење.


Савремени, спортски и најтраженији романи

Добрим и преданим малим читачима библиотекари Дечјег одељења препоручују и класике и квалитетне савремене романе Бранка Ћопића, Јасминке Петровић, Бране Црнчевић, Градимира Стојковића и Ериха Кестнера. Када су у питању романи са спортском темом, Биљана Кичема за „Дневник” издваја дела: „Девојчица под кошем”, „Нека буде кошарка”, „Тим ‘Лавље срце‘” и „Шутирање главом”. Међу најтраженијим романима на Одељењу „Ђура Даничић” издвајају „Велики пад” Петера Хандкеа, „Ловци на главе” Јуа Несбеа, „Поноћна ружа” Лусинде Рајли, „Семпер идем” Ђорђа Лебовића и „Плетеница” Летисје Коломбани. Биљана Кичема препоручује и „Серотонин” Мишела Уелбека, „Беснило” Борислава Пекића, „Понор и страх” Вулета Журића, „Пијев живот” Јана Мартела и „Сликар пролазног света” Казуа Ишигуре.


По речима наше саговорнице, најмлађе читаоце највише занимају лепо илустроване и интерактивне, звучне сликовнице, међу којима су и збирке прича, бајки, басни, анегдоти и вицева, као и раскошно опремљене енциклопедије. Осим тога, она наводи да се знатно више тражи обавезна домаћа лектира, а неке књиге су и даље популарне и радо читане, попут књига Yеронима и Тее Стилтон, затим „Мрзим авантуре”, „Журке у пиyамама” (за млађе), „Сами у кући”, „Нас две” (средњи узраст), као и „Мале неваљале” и друге. Биљана Кичема открива да су много траженији класични, добри стари романи, и то по препоруци родитеља и бака и дека, док одрасли Новосађани углавном траже дела аутора награђених Нобеловом, Ниновом, Букеровом или неком другом наградом.

– Школска и студентска популација највише долази по лектиру, литературу за студије, критике... Велик број наших корисника чита класичну литературу – каже Биљана Кичема, и додаје да, с обзиром на то да је лето, неки више теже за нео­бавезујућим и опуштајућим садржајима.

Фото: Дневник/ В. Фифа

Осим библиотеке, заљубљеници писане речи воле да посећују и омиљене књижаре „Вулкан” и „Лагуну” које су, као и увек, спремиле сјајну понуду. Мина Лукић из „Вулкана” за „Дневник” истиче да је епидемија направила велике промене у нашим животима, али да се догодило и нешто позитивно: људи су се у већој мери окренули култури, уметности и, самим тим, књизи.

– У тренуцима велике неизвесности и страха, књиге су нам помогле да скренемо мисли, да се препустимо лепим и квалитетним делима, да дотакнемо нове хоризонте и да време које смо ођедном добили искористимо на прави начин – описује Мина Лукић. – „Вулкан издаваштво” се потрудило да својој верној читалачкој публици изађе у сусрет те смо, како током ванредног стања, тако и сада, организовали сјајне акције. Велики број наслова по изузето приступачним ценама, онлајн куповина путем сајта и достава на кућну адресу олакшали су читаоцима време које је за нама и пружили могућност да уживају у књигама.


За љубитеље историје и романтике

Мина Лукић из „Вулкана” наводи да ће љубитељи класичне књижевности бити одушевљени изабраним делима Едгара Алана Поа, док љубитељима историје и мистике препоручује роман „Царство гнева” који говори о паралелној борби за свете реликвије у току Другог светског рата. За све оне који уживају у причама о пријатељству и изборима срца, Мина препоручује искрена и емотивна дела Норе Робертс.

– Гијом Мусо, најчитанији фансцуски писац чије романе објављјује „Вулкан издаваштво” свима је добра препорука – открива наша саговорница. – За оне који желе да се посвете здравијим животним навикама, да вежбају и правилно се хране, ту је књига Милана Јовановића Стронгмена „Да, желим да смршам”. „Вулканчић” за наше најмлађе читаоце има фантастичне, интерактивне, едукативне и забавне књиге за децу и родитеље.


По речима Мине Лукић, публика „Вулкана” се у последње време у све већој мери окреће трилерима, а као један од најпопуларнијих издваја роман Доната Каризија „Кућа гласова”. Осим тога, епску фантастику и популарну психологију истиче као жанр који је увек занимљив читаоцима и додаје да се радо читају дела Лујзе Хеј. Мина Лукић наводи да су изузетно поносни на домаће савремене ауторе и издања, као и на, како каже, капитална дела српске књижевности, попут „Знакова поред пута” Иве Андрића, дела Боре Станковића, владике Николаја Велимировића и других.

Књижара „Лагуна” је такође истакла своје топ-листе најтраженијих штива у време када смо и даље понекад приморани на то да останемо у својим кућама и водимо рачуна о здрављу. Тако се на првом месту белетристике нашла књига Јелене Бачић Алимпић „Неки други живот”, а публицистике дело „Служба” Горана Живаљевића. У читању лепе речи не заостају ни малишани, који у „Лагуни” највише траже књигу Уроша Петровића „Камиле су дебеле”, као и „Медвед Рајко и пчела Дарко” Андрије Милошевића. Та књижара у оквиру нове акције нуди десет књига по 399 динара комад, које суграђани могу набавити до 21. августа, а међу тим насловима је, између осталог, и роман „Кућа сећања и заборава”, за који је Филип Давид добио Нинову награду 2014. године, као и сјајне књиге „Доброта жена” и „Царство сунца” Џ. Г. Баларда.

        К. Ивковић Ивандекић

        Фото: В. Фифа

 

 

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести