У недељу почиње 65. Београдски сајам књига

БЕОГРАД: Након две године принудне паузе, сутра ће бити отворен 65. Београдски сајам књига, најпознатија, и најпосећенија сајамска манифестација посвећена књизи код нас. Најпознатији и највећи издавачи неће сигурно заобићи овогодишњи сајам књига, а међу њима ће свакако бити и новосадске куће.  
sajam knjiga
Фото: Tanjug (F. Krainčanić)

- Издавачка кућа „Академска књига“ је од последњег одржаног Међународног сајма књига у Београду 2019, до овогодишњег објавила је преко 150 наслова међу којима су многобројна капитална дела домаћих и страних аутора из различитих области друштвених и хуманистичких наука (филозофија, социологија, антропологија, политикологија, психологија, исто-

рија, економија, историја уме-

тности и друге), природних наука и велики број романа награђиваних светских и домаћих аутора – наводе у овој издавачкопј кући.

У току последњих неколико месеци „Академска књига“ је објавила роман Сандра Веронезија „Колибри“ који је награђен највишом италијанском књижевном наградом „Стрега“ затим роман вишенаграђиваног аутора Жан-Пол Дибоа „Није свима исто на овом свету“, роман хрватског позоришног редитеља Дамира Златара Фраја „Мама Медеја“, „Исијавање“ Намика Кабила, „Таоци снова“ Анице Лазин, „Сабо је стао“ Ота Хорвата, „Рат сиромашних“ (најужи избор за Букерову награду) Ерика Вијара, и многе друге.

Објавили су и прву историју Мексика икада објављену на српском језику „Нова општа историја Мексика“, у којој 24 стручњака тумачи историју Мексика. Међу капиталним издањима „Академска књига“ издваја књиге: „Преображај света. Глобална историја 19. века“ Јиргена Остерхамела, „Агон и меланхолија. Живот и дело Милоша Црњанског“ Горане Раичевић, „Живот и судбина Исуса из Назарета“ Данијела Маргера, „Десимир Тошић: Између екстрема“ Мијата Лакићевића, Енциклопедија филозофских наука Георга Фридриха Хегела, и друге.

Док слави 20. рођендан, „Агора” представља и своја нова издања с којима ће наступити на Сајму књига. Ту су два наслова латиноамеричке књижевности: „Етика суровости“ Хосеа Овехера, и „Без сведока” Сесара Аире, затим  роман „Брод. Конзархија“ македонског савременог аутора Томислава Османлија. „Агора“ и у 2022. наставља традицију објављивања квалитетне турске и арапске књижевности, те овога пута препоручује први роман „Север“ Бурхана Сонмеза, једног од најзначајнијих савремених турских писаца и председника светског ПЕН центра. 

Објављена су у овој кући и четири остварења савремене словачке литературе, а од домаћих аутора збирка прича „Најгори дан за умирање“ Рајка Лукача, затим романи Ђорђа Писарева, Саше Радојчића, Владана Матића, и Миодрага Кајтеза. „Агора“ скреће пажњу и на енглеско издање књиге „Нови Сад, земљи рај“, у преводу Вука Тошића, коју су приредили Сава Дамјанов и Лидија Мустеданагић. 

Културни центар Војводине „Милош Црњански” ће своју издавачку делатност представити на штанду Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. Међу бројним књигама објављеним ове године, биће изложене и најновије, објављене управо пред Сајам књига, наводе у КЦВ „Милош Црњански“. У новој едицији часописа „Нова мисао” објављено је неколико наслова.

- Прва у едицији је књига Јовице Аћина „Доктор приповедања” – Кафка. Аћин се дуги низ година бави делом Франца Кафке, недавно су у његовом преводу на српски језик изашла сабрана дела овог писца, а есеј „Доктор приповедања” представља текстуални екскурс по темама и мотивима Кафкиног дела – напомињу у КЦВ „Милош Црњански“.

Друга књига је „Град”, Кети Акер, америчке списатељице, трећа „Читање Бењамина”, Семјуела Вебера, америчког филозофа, а четврта која ће из штампарије изаћи током трајања Сајма, јесте књига „Стратегије читања: читање ужаса” Мирјане Стошић. Управо је објављен и зборник „Нова парадигма креативне економије: од правичности ка праведности”, у сарадњи са Институтом за креативно предузетништво и иновације из Београда, коју су уредиле проф. др Христина Микић и проф. др Биљана Мицков. Прва персонална енциклопедија у Србији „Енциклопедиа Доситеана” о Доситеју Обрадовићу, коју је приредио проф. др Никола Грдинић, биће посебно представљена сајамској публици.

Издавачка кућа „Прометеј“ најављује више стотина нових наслова које је припремила за сајам. 

- Као наш најзначајнији издавачки подухват издвајамо изабрана дела Дејана Медаковића, академика и председника САНУ, чија се стогодишњица рођења навршава ове године. Међу већ објављеним насловима су Медаковићеви култни мемоари „Ефемерис“, сада у две књиге, затим дневнички записи „Дани“, сећања у осам томова, као и вредне књиге о историји српске уметности „Барок код Срба“, „Откривање Хиландара“ и „Истраживачи српских старина“ – подсећају у „Прометеју“, и указују и на више десетина историјских наслова, едицију „Популарна лингвистика“, као и бројна прозна дела домаћих и страних аутора. 

Банатски културни центар  биће такође један од излагача, и представити продукцију која, у протекле три године, од кад се београдски сајам књига није одржавао, броји око 150 нових издања. Из протекле продукције посебно се издвајају два капитална пројекта у саиздању са Културним центром Војводине „Милош Црњански”: „Изабрана дела Богдана Чиплића” (1. коло у 6 томова), објављена 2021. године, која су уредили Миливој Ненин, Бојана Поповић и Радован Влаховић, и „Изабрана зенитистичка дела” (1. коло у 8 томова) која су тренутно у штампи . Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести