Вуксановић одговорио Матици хрватској, дубровачка књижевност је и српска

БЕОГРАД: Главни и одговорни уредник Антологијске едиције “Десет векова српске књижевности” академик Миро Вуксановић реаговао је на саопштење Матице хрватске која је оптужила Матицу српску за "присвајање” хрватске књижевне баштине, због објављивања дела Марина Држића у поменутој едицији.
Miro Vuksanovic/B. Lucic
Фото: Б. Лучић/Миро Вуксановић

Вуксановић је истакао да књижевност која је настајала у Дубровачкој Републици, по специфичним особинама и језичкој основи штокавског наречја, има двојну припадност, "да је истовремено и хрватска и српска".

“Такво крајње помирљиво становиште проистиче из научних радова историчара књижевности међу којима су угледни Дубровчани Милан Решетар и Петар Колендић. Зато смо у Антологијску едицију ''Десет векова српске књижевности'', коју је објавио Издавачки центар Матице српске, уврстили поезију старог Дубровника, као и књиге (Ивана) Гундулића и Држића”, каже уредник едиције.

Он напомиње и да су такође уврштени и Иво Ћипико, Иво Војновић, Владан Десница и други Срби из Хрватске чије дело припада и српској и хрватској књижевности.

“Таква питања боље решава наука од политике”, рекао Вуксановић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести