Горан Бреговић регионални амбасадор УНИЦЕФ-а

БЕОГРАД: У оквиру 141. заседања Интерпарламентарне уније у Београду данас је одржана радионица посвећена 30. годишњици усвајања Конвенције УН о правима детета, а на којој је музичар Горан Бреговић промовисан у регионалног амбасадора УНИЦЕФ-а.
e
Фото: Tanjug/J.Pap, arhiva

На радионици је учествовала и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, која је рекла да је уверена да ће Бреговић својој енергијом допринети бољој заштити дечјих права.

Како је навео, она очекује да ће препознатљивост Бреговића у региону омогућити и већу пажњу медија питањима унапређења права деце и њихове заштите.

Гојковић, која је и председница Одбора за права детета Скупштине Србије, је изразила задовољство што се управо у Србији обележава три деценије постојања овог важног документа у заштити права деце широм света, јер је наша земља међу првима у свету ратификовала ову Конвенцију.

Она је упозорила на податке УН према којима је стотине милиона деце у свету изложено и данас насиљу и живи у сиромаштву, као и да су најугроженија деца која живе у подручјима захваћеним конфликтима и која су због тога била присиљена да напусте своје домове.

Како је рекла, ти подаци говоре да посао није завршен и да је важно да као друштва појединачно, али и заједно на нивоу међународних организација, каква је и Интерпарламентарна унија, мора више да се ангажује на примени циљева одрживог развоја да би деца одрастала у бољем окружењу.

И Србија се, напоменула је, налази пред задацима унапређења положаја деце и заштите дечјих права и додала да је наша земља остварила значајан напредак у овој области, али да је потребно донети закон о правима детета и заштитнику права детета.

Заједнички задатак свих парламенатараца, организација цивилног друштва, познатих и утицајних личности, медија, поручила је Гојковићм, мора да буде улагање додатних напора да побољшамо услове за одрастање и школовање деце.

Бреговић се рекао да је почаствован што ће својим гласом промовисати и заступати право сваког детета и подсетио је да су пре 30 година лидери дали обећање потписивањем Конвенције о правима детета да желе да унапреде њихов живот, као и да је реланост да се милиони деце суочавјау са кршењем права.

Он је навео и да сви знамо да искуства које смо имали у детињству обликују наше одрастање, а томе у прилог испричао је како је када је живео у Сарајеву био окружен разноликостима и да се та чињеница још одржава у његовој музици.

Приметивши да у многим сегментима деца у Европи и централноазијском региону живе боље него пре 30 година, Бреговић је упозорио на чињеницу да ромска деца спадају у најрањивију групу, да за њих постоји већа вероватноћа да буду превремено рођени, мања шанса да буду вакцинисани и већа шанса да напусте школовање пре завршетка.

Напоменуо је да постоје и многи изазови са којима се суочавају деца мигранти.

"Учинићу све што могу, а ви као парламентарци можете учинити много више како би сте испунили обећање пре 30 година да свако дете и оно најрањивије има своја права, поручио је Бреговић.

На радионици су се присутнима обратили и Габријела Куевас Барон, председница ИПУ и Афшан Кан, регионални директор уницефа за Европу и Централну Азије која је навела да је ова Конвеција најратификованији документ Уједињених нација.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести