ИНТЕРВЈУ/ ЈАКА БЕРГЕР Склапање пријатељства с тишином

Бубњар, композитор, импровизатор и едукатор Јака Бергер један је од најактивнијих протагониста независне музичке сцене у Словенији у последњих 15-ак година.
2
Фото: Maid Hadžihasanović

Сарађивао је и са војвођанским музичарима, као што су виолиста Сзилард Мезеи и пијанисткиња Марина Џукљев, а бавио се и звуком у ширем смислу кроз звучне инсталације, експерименталну музику и мултидисциплинарне пројекте. На предстојећем Фестивалу-у-Опозицији, који ће сутра бити отворен у КЦ Лабу у Новом Саду, током наредних неколико дана држаће радионицу “Improvisation as a life skill”, за коју каже да је погодна како за музичаре, тако и за оне који се не баве овом сфером уметности.

Говорећи за „Дневник” о самом фестивалу, Бергер је оценио да су „оваква окупљања веома важна за развој и сарадњу унутар уметничке сцене”.

– Овакав отворен простор пружа могућности за дискусију, интеракцију и умрежавање у много опуштенијем окружењу – појашњава Бергер. – Такође охрабрујем публику да буде присутна чак и када нема програм или листу извођача, јер се на тај начин укључује на личнији начин. Уметност уопште има моћ да отвори умове и донесе ново разумевање друштву. У простору без пословног притиска могу се родити нове идеје и концепти. Сведочио сам окупљањима овог типа, попут Improcona, Мултиверсала и многих других, и сва су створила бројне везе које су резултирале новим пројектима и сарадњама, које су обогатиле сцену на дугорочном плану.

У опису Ваше радионице помиње се "дељење простора", "склапање пријатељства са тишином", "узајамно слушање", и слично. Могло би се рећи да постоји готово етички поглед на концепт радионице, који није само стварање "уметничког производа". Да ли размишљате о етичким/друштвеним или филозофским аспектима ваше уметности и сарадње с другим људима?

– Верујем да производ на крају одражава односе међу људима који су укључени. Дељење простора и узајамно слушање је важна социјална вештина у свим аспектима живота и као таква утиче на позитивну или негативну динамику у групи. Разумевање улоге појединца у групи је веома важно, посебно у уметности, с обзиром да уметнички его понекад може бити велики. Стога је важно одабрати праву особу која ће вам помоћи да остварите вашу уметничку визију, као и да та особа разуме да је ту да вам помогне, да ваша идеја оживи. С друге стране, ви морате знати када да ставите по страни свој его и помогнете да се оствари туђа идеја. Ове динамике су константне у свету музичких сарадњи, док у бендовском окружењу сви уметници који су укључени деле заједничку визију. Ови односи су веома крхки и имају много сличности са нашим односима у свакодневном животу, од радних односа, пријатељстава до породичног живота. Склапање пријатељства са тишином нас оснажује, уравнотежује его и ствара потенцијални замах за успешну сарадњу. За мене је такође веома важно да резултат на крају на различите начине дотакне људе, било да је то забава, дубље разумевање људских емоција и односа или нови угао гледања на лични развој.

Н. Марковић

(Цео интервју са Јаком Бергером објављујемо у сутрашњем штампаном издању)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести