IN MEMORIAM: Милана Барачков Маленица (1938–2021)

После дуге и тешке болести преминула је Милана Барачков Маленица, цењена и вољена професорка хармонике у новосадској Музичкој школи „Исидор Бајић“, која је водила и изузетно успешан Оркестар хармоника АКУД “Соња Маринковић”.
е
Фото: Приватна архива

Живот је посветила хармоници, њеној афирмацији као уметничког инструмента и проналажењу нове литературе за њу. „Обележила је музички, педагошки, хармоникашки и свукупни културни живот и миље деценијама градећи репутацију, кредибилитет и ауторитет и као наставник хармонике, и као уметник који је лепоту овог инструмента промовисала упорно, посебно кроз оркестарски звук ансамбла којим је успешно руководила деценијама.”

Са 14 година је први пут са диригентском палицом стала пред први Оркестар хармоника, који је основала њена мајка, Маргита Барачков. На челу овог ансамбла, који је на почетку носио име “Комарац”, а данас је то Оркестар хармоника АКУД “Соња Маринковић” Милана Барачков Маленица је била више од 40 година. У саставу овог оркестра су сви ученици одсека хармонике СМШ „Исидор Бајић“, у којој је радила од 1964. па до одласка у пензију. Била је зачетник новосадске школе хармонике и постизала одличне резултате у педагошком раду.

Тај њен рад био је запажен и у иностранству, а томе су допринела и бројна учешћа Оркестра хармоника АКУД „Соња Маринковић“, како на домаћим, тако и на интернационалним такмичењима, на којима су освајали највише награде, од „Златног лава“ у Луцерну, Гран-прија у Евијану и Европског трофеја хармонике у италијанском тарцијенту, до Златне статуете на Југословенским сусретима аматера „Абрашевић” и Искре културе Војводине. Усавршавала у немачком граду Тросинген, 50-их и 60-их година прошлог века.

Са поносом је промовисала наше домаће стваралаштво. Захваљујући њеном раду, за хармонику су се у то време заинтересовали велики композитори као што су Карољ Кромбхолц, Рудолф Бручи, Иван Ковач, Никола Петин, Петар Озгијан, Стеван Дивјаковић, Славко Шуклар, Светозар Саша Ковачевић и други.

Почетком ове године је међу своја бројна признања уврстила и награду “Петар Коњовић”, коју јој је Удружење композитора Војводине доделило за изузетан допринос афирмацији домаћег музичког стваралаштва, као једном од пионира борбе за концертну еманципацију хармонике на простору бивше Југославије.

Сахрана је данас у 9 сати на Градском гробљу у Новом Саду.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести