Распевани мостови

Концертима Хора и камерног оркестра цркве Софија из Стокхолма и Cappela Romana из Портланда, који ће бити одржани у новосадској Синагоги 3. и 4. јуна, почеће реализација пројекта „Распевани мостови”, који Академија уметности Универзитета у Новом Саду реализује у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад 2021” и Музичком омладином Новог Сада.
д
Фото: Промо

По речима декана АУНС Синише Бокана, у питању је пројекат веома битан за ову високошколску установу, како због генералног значаја интернационализације музичког живота Новог Сада, тако и због определења саме Академије да учешће њених студената у уметничким пројектима ставља по значају у исту раван са педагошким радом.

Указујући на свеколику озбиљност и важност новосадске хорске и певачке традиције, не само у музичком, већ и оном друштвеном, социјалном погледу, професор Богдан Ђаковић, руководилац „Распеваних градова”, најавио је да би овај пројекат и на тим темељима требало да постепено расте до 2021, када би доживео својеврстан крешендо. И диригенткиња хора „Орфелин” Тамара Адамов Петијевић нагласила је да идеја „Распеваних градова” управо јесте да подстакне сарадњу и контакте, те повеже корене овдашњег хорског стваралаштва са савременим светским тенденцијама када су у питању и извођаштво и форме и програми.

Божидар Црњански, ванредни професор хорског певања на АУНС, напоменуо је да ће важан сегмент пројекта управо бити размена искустава кроз гостовање певача, диригената, педагога, јер је идеја да се кроз наступе врхунских хорских ансамбала, али и радионице, мастер-класове... додатно развије домаћа хорска сцена и направе најбоље основе да она након 2021. буде још квалитетнија. Представник Фондације Лазар Јованов је, пак, уз истицање улоге АУНС у припреми кандидатуре Новог Сада за добијање титуле ЕПК, најавио да ће, поред „Распеваних мостова”, ове године бити реализовано још неколико пројеката које је Академија осмислила као део програма Европске престонице културе.

Иначе, када је реч о програмима концерата заказаних за недељу и понедељак, Хора цркве Софија се определио за Моцартову Мису бревис у д-молу, затим одломке из мисе „Излазак сунца” Ола Гјеиола, а најављено је и извођење дела Ларса Ерика Лашона, Фредерика Сикстена, Владимира Левита, Саре Венерберг-Ројтер, Вилхелма Штенхамера, те Лизе Сикимић и Стевана Стојановића Мокрањца. Наступ Cappela Romana биће у знаку средњовековног византијског појања, с обзиром на то да је у питању један од најзначајнијих светских ансамбала за стару музику. Заправо, у фокусу њиховог интересовања је једногласна музика, те сусрет византијске и грегоријанске традиције. Оба концерта почињу у 20 часова и улаз је слободан.

М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести