Асоцијација Пер.Арт и на међународној (с)цени

Асоцијација „Пер.Арт“ из Новог Сада, посвећена инклузији, односно уметничкој продукцији у оквиру које стварају особе с интелектуалним инвалидитетом, крајем септембра и током октобра имала је запажене наступе у Берлину, а затим и у Хамбургу.
д
Фото: Марија Ердељи

Осим што је то била потврда квалитета њиховог рада, гостовања у Немачкој били су и међународна сарадња јединственог типа, кад је реч о стваралаштву уметника са инвалидитетом, јер је повезала више различитих колектива и неколицину веома важних европских позоришних центара.

Кад је реч о Берлину, „Пер.Арт“ је на основу искуства из Новог Сада, на тамошњој сцени развио колектив „Танцерај“, уводећи га у свет плеса и перформанса. Крајем септембра, радни процес обухватио је извођење предавања-перформанса „О нечему веома посебном“ Далибора Шандора, који је био полазна основа за развој нове верзије представе „Ми нисмо чудовишта“, први јавни наступ за „Танцерај“, у Берлинској галерији Музеја модерне уметности.

Представа „Ми нисмо чудовишта“, иницијално настале такође по идејном концепту Далибора Шандора у Галерији Матице српске, у Новом Саду, истиче проблем искривљене слике коју свако друштво има о својим припадницима који се по било чему разликују од других. На основу такве слике, они се третирају другачије и губи се идеја једнакости као основне вредности људске заједнице. У представи, пропитују се и односи између посетилаца и изложбених експоната у галеријском простору, па је и берлинска верзија имала сегмент у којем извођачи постају својеврсни кустоси који својим соло тачкама успостављају однос са уметничким делима и публиком, повезујући још један елеменат у драматуршку структуру.    

Поред Далибора Шандора, од новосадских уметника, на раду у Берлину учествовали су још Саша Асентић, Јелена Стефаноска, Наталија Владисављевић и Оливера Ковачевић Црњански.

Што се тиче гостовања у Хамбургу, „Пер.Арт“ је у другој половини октобра, на тамошњој сцени премијерно извео представу „Плес у 21. веку“ Наталије Владисављевић, уметнице са Дауновим синдромом. Представа је изведена у Позоришту „Кампнагел“, које је уз „Пер.Арт“, био један од копродуцената. У мрежи немачких копродуцената, нашли су се још и „Камершпиле“ из Минхена, „Музонтурм“ из Франкфурта на Мајни и Европски уметнички центар „Хелерау“ из Дрездена. Постојао је интерес и за мастер клас Наталије Владисављевић, који овом приликом није могао бити организован због компликованих услова рада услед поновног ширења вируса ковид 19.

Представа „Плес у 21. веку“ кореографска је рефлексија на историју плеса, кроз неке од најзначајнијих тренутака за његов развој у 20. веку. Тако се и дошло до „нове“, верзије за 21. век. „Плес у 21. веку“ недавно је имао и премијеру у Новосадском позоришту/ Ујвидеки синхаз, а пре неколико година је представљен и као рад у настајању, што се због прошлогодишњег избијања пандемије знатно одужило.

Уметничку сарадњу у својој ауторској представи Наталија Владисављевић је остварила са Оливером Ковачевић Црњански, Сашом Асентићем и Александром Ашуром, а у самој кореографији и извођењу, поред њих, учетвују још: Јелена Стефаноска, Фросина Димовска, Дуња Црњански, Јелена Алемпијевић, Жељка Јаковљевић, Ина Маyар, Нела Милутиновић.

„Пер.Арт“ је недавно добио и две захвалнице, једну из Клуба пријатеља Галерије Матице српске и једну за 20 година рада од Удружења за развој позоришта за децу и младе „Аситеж“, а у току су припреме нове представе чија је ауторка Јелена Стефаноска.     

И. Бурић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести