Изложба Галерије Матице српске у Темишвару

У Националном уметничком музеју у Темишвару се отвара се изложба „Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске“. Две институције Галерија Матице српске и Национални уметнички музеј у Темишвару потписали су у децембру 2019. Протокол о сарадњи са намером да се кроз реализацију заједничких пројеката и изложби повежу две будуће европске престонице културе – Нови Сад и Темишвар – које ће ту престижну титулу носити 2022. и 2023. године.
galerija matice srpske, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

На отварању изложбе говориће др Филип Петку, в. д. управника Националног уметничког музеја, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Алин Адријан Ника, председник Округа Тимиш, представници префектуре и градске скупштине Темишвара, док ће изложбу свечано отворити Богдан Георгију, министар културе Румуније и Маја Гојковић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Републике Србије. Самом отварању изложбе претходиће извођење представе Црњански о Темишвару у продукцији српске сцене при Позоришту за децу и младе „Мерлин” из Темишвара.

Изложба „Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске“ први пут је приређена у Новом Саду током лета 2018. године. Изложбом су обухваћена уметничка дела домаћих и страних аутора, из различитих епоха, изведена у различитим техникама, обједињена у намери да се промисли о феноменима и вредностима на којима се темељи европска цивилизација. На овај начин издвојиле су се четири теме и целине приказане на изложби: Наслеђе, Слобода, Прогрес и Разноликост. 

- Наслеђе испричано кроз митове и религије као основе европске културе је поље у коме се кроз богатство локалних диверзитета, обичаја и традиције истичу човекове мане и врлине преточене у свима добро познате приче и слике. Као друга тема указала се Слобода као идеал нација и појединца, али истовремено уметника, научника и филозофа, као нешто што се осваја, брани и промовише. Затим, Прогрес објашњен као стална тежња европских народа ка напретку како би се одржала конкурентност и просперитет; тежња која је заснована на образовању, науци, инвентивности и креативности са циљем да се обезбеди напредак читавог континента. И коначно, Разноликост као темељна особеност Европе која обједињује различите нације, језике, религије и опредељења са циљем стварања толерантнијег и разумнијег друштва - наводе у ГМС.

Изложбом је понуђено једно од више могућих читања и размишљања о европским вредностима и феноменима кроз изложена уметничка дела, а с идејом да се публика кроз комуникацију са уметничким идејама подстакне на размишљање о вредностима на којима се темељи европско друштво. Овако конципирана изложба указује не само на европске вредности, већ и на тежњу да музеји буду места активног друштвеног дијалога и просперитета, у циљу креирању бољег, лепшег и хуманијег друштва. 

Изложбу прати двојезични каталог на румунском и енглеском језику с текстовима управнице ГМС др Тијане Палковљевић Бугарски, као и кустоса и конзерватора мр Данила Вуксановића, Мирославе Жарков, Луке Кулића и Станиславе Јовановић Миндић. Изложба ће бити отворена до 15. септембра.

Н. П.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести