Изложба из Бањалуке гостује у Галерији Матице српске

Галерија Матице српске угостиће од петка, отварање је у 19 часова; изложбу “Пунктуми” Музеја савремене умјетности Републике Српске из Бања Луке настављајући успешну вишегодишњу сарадњу две музејске установе. Матичина изложба “”Европски феномени у Галерији Матице српске” управо ових дана гостује у Бања Луци.
galerija matice srpske, blucic
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Изложба “Пунктуми” при пут је представљена 2018. у години европског културног наслеђа како би се указало на значај Збирке иностране уметности овог Музеја која обухвата више од 360 уметничких дела аутора из 18 европских земања.

По речима др Сарите Вујковић, директорке Музеја савремене умјетности Републике Српске ова вредна збирка настала је у Акцији солидарности ликовних уметника Југославије и света, покренутој након разорног земљотреса 1969. када је у Бања Луку као поклон пристигло више од 750 уметничких дела што је чинило њен почетни фундус. Збирка је затим обогаћена поклонима са VII јесењег салона, бијеналне манифестације покренуте 1962. који је омогућио и интернационални салон 1975. у Бањој Луци.

Збирка иностране уметности баштини дела значајних европских аутора чије је деловање обележило европску уметничку сцену друге половине XX века, као што су: Ото Пине, Гинтер Икер и Хајнц Мак из групе „ЗЕРО”, Фриденсрајх Хундертвасер, Ханс Хартунг, Пјер Алешински, Стенли Вилијем Хајтер, Жан Месажије, Зао Ву–Ки, Јасе Табући, Антонино Вирдуцо, Алберто Бјази, Гастоне Биђи и многи други. На изложби у Новом Саду биће представљено 40 дела, слиика, скулптура, графика, луминокинетичких објеката 37 најистакнутијих аутора друге половине 2о. века. Селекцију дела и поставку изложбе приредиле су др Лидија Мереник, професорка са Катедре за историју модерне уметности Филозофског факултета у Београду, и Жана Вукичевић, виша кустоскиња Музеја савремене умјетности Републике Српске. Говорећи о раду на обради ове збирке др Лидија Мереник указује да су том приликом пронашли праве бисере иностране уметности који омогућују увид у све водеће уметничке токове после 1945. Од аниконичке линије - постенформелних тенденција, лирске и гестуалне апстракције, до неоавангардних тенденција шездесетих, дисидентске уметности, оптичке и кинетичке уметности до примера иконичке струје - фигурације педесетих и шездесетих и “меке” соц-уметности која настаје и током седамдесетих, у неким културама “иза гвоздене завесе”. По речима Лидије Мереник у питању су дела на којима би могао да позавиди сваки светски музеј и ова изложба је јединствена прилика да се на једном месту виде изузетна дела водећих уметничких токова у хладноратовско доба.

Изложбу прати луксузна публикација која доноси стручну анализу чији је аутор проф. др Лидија Мереник, као и исцрпне биографске податке о уметницима које је припремила Жана Вукичевић.са репродукцијама радова. Током трајања изложбе, до 1.марта следеће године биће приређен пратећи програм у виду стручних тумачења и ауторских предавања.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести