Карловци у ЕПК: У припреми изложба о знаменитим српским женама

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ: Галерија Културног центра „Карловачка уметничка радионица“ у Сремским Карловцима биће следеће године место у ком ће се током маја и јуна моћи погледати изложба „Из женског угла“, у оквиру манифестације „Нови Сад европска престоница културе 2021“.
k
Фото: Galerija Kulturnog centra

Изложба је осмишљена у оквиру програмског лука „Хероине“, а циљ јој је да укаже на доприносе и улоге значајних жена у српском друштву и култури. Истовремено, изложба ће се бавити и својеврсним начинима остваривања тог доприноса, те друштвеним околностима које су иницирале или омогућиле манифестовање женске креативности. Један део протагонисткиња ове поставке, осим што заузима значајно место у српској култури, рођењем, стваралаштвом или животом везан је за Нови Сад, а самим тим повезан и са основном идејом програмског лука „Хероине“ – да укаже на потенцијале женског стваралаштва Новог Сада.

- Поставка обухвата период од краја 19. века до шездесетих година 20. века, а окосницу пројекта чине протагонисткиње које су искорачиле из стереотипа и тиме допринеле промени друштвеног статуса жене у конзервативном и мушком свету – каже менаyер пројекта Мирко Димић. - Иако своје деловање нису сматрале револуционарним, оне данас за нас представљају стваралачке фигуре вредне памћења. Изложба започиње активизмом у друштвеном раду и уметности Надежде Петровић, потом се осврће на „родно освешћено“ понашање Данице Јовановић, друштвени контекст рада Зуске Медвјеђове, позоришне ангажмане редитељке и глумице Милке Марковић, сценска достигнућа глумачке првакиње Драге Спасић и оперске примадоне Султане Цијук, револуционарну борбеност сестара Нинковић и дело прве школоване фотографкиње Маре Богдановић Росандић, као и мање познате вајарке и фотографкиње Иле Кофлер, која је уметничко школовње започела у Београду, а доживела светску славу као фотограф.

Поред приказа друштвених околности у којима се одвија женска еманципација – улога женских добротворних друштава и женских часописа, веза моде и друштвеног ангажмана, кроз посвећеност Анкице Опрешник графичком изразу као типично „мушкој“ уметности, биће апострофирани и видови женске емпанципације у модерном југословенском друштву.

Будући да се ради о мултидисциплинарном приступу, поставка ће обухватити репродукције оригиналних уметничких дела, фотографије, примењену уметност, документе и дигиталне приказе, тако да ће целокупан простор функционисати као јединствена сценографска прича о овим личностима. Сценографски, мултимедијски и дијалошки карактер изложбене поставке омогућиће интерактивност са различитим циљним и старосним групама. Поред тога, избор тематике и протагонисткиња отвара могућности за надоградњу увођењем нових личности и проблемских целина. Изложбу ће пратити каталог ауторке пројекта Јасне Кујунyић Јованов, а током трајања изложбе предвиђен је низ програма посвећених поменутим личностима и феноменима, али и женским темама у оквиру основног деловања носиоца пројекта Удружења „Чешка беседа“ из Новог Сада.

У реализацији изложбе, коју ће пратити и одговарајући штампани материјал, учествоваће и партнери пројекта, као што су Музеј војвођанских Словака из Бачког Петровца, Меморијал Надежде Петровић из Чачка, Чешко национално веће и Музеј позоришне уметности Србије, као и многи други музеји, архиви и приватни колекционари.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести