Најављени овогодишњи програми „Атељеа 61”

Установа за израду таписерија „Атеље 61” започела је 2019. обележавањем јубилеја - 20 година постојања Колоније таписериста „Бошко Петровић“ у новосадској Културној станици „Свилара“, и то изложбом репрезентативних дела насталих на сазивима те колоније од почетка трећег миленијума па на овамо.
д
Фото: Владимир Зубац

„Сва презентована дела, страних и наших аутора, чине интегративни део националне Збирке таписерија ’Атељеа 61’, а пред Новосађанима ће бити изложена до 12. фебруара“, каже за наш лист директор „Атељеа 61“ Зоран Булатовић, напомињући да је у питању највећи и најдуговечнији резиденцијални програм за уметнике, који се одвија под окриљем „А 61“ и покровитељством Града Новог Сада.

Иначе, добар део својих програма овај јединствени центар таписерије у региону планира да у 2019. посвети афирмацији младих уметника, будући је Нови Сад ове године - Омладинска престоница Европе. Управо у знаку ОПЕНС-а „А 61“ ће почетком пролећа отворити Међународни студентски конкурс за идејно решење таписерије, који ће имати наградни карактер, при чему ће се картони домаћег и страног младог аутора, који буду награђени, бити и изведени у радионици „А 61“.

Изложбену сезону „Атеље 61“ наставља већ почетком марта, када ће у Великој сали Музеја Војводине бити уприличена ретроспективна изложба мултимедијалне уметнице Милице Мрђе. На њој ће бити приказани цртежи, пројекти, перформанси, али и таписерије ове иновативне ауторке из Збирке таписерија „А61“, уз нова истраживања на пољу интермедијалности које је Мрђа, у међувремену спроводила. Управо овом поставком „Атеље 61“ ће обележити и 58. година свог деловања.

У летњем периоду , део свог богатог фонда, „А 61“ ће представити у културним центрима Руменке и Бачке Паланке, двема изложбама – „Фигурацијом у таписерији“ и „Аутентичном таписеријом“ а у циљу децентрализације садржаја из области културе, као једне од смерница културних политика и стратегије коју спроводи град у припремном периоду за 2021. годину, када ће бити једним од титулара европских престоница културе. Такође, у циљу развоја нове публике, упознавања са овом специфичном и јединственом установом, те међуинституционалне сарадње „А 61“ ће се у том периоду, представити и житељима Врњчке бање, где ће у Замку културе „Белимарковић“ уприличити изложбу таписерија из своје Збирке.


Школа ткања

У жељи да популарише и свој богати фонд, али и ткање као уметничку дисциплину, и ове, као и претходних година, „Атеље 61“ ће посебну пажњу поклонити још једном свом едукативном програму – „Школи ткања“. Ова школ а је, подсетимо, намењеној одраслима, а у њој је могуће упознати се са овим занатом који се сматра делом нашег културног наслеђа - и савладати га.


Сведочење развоја савремене уметности друге половине 20. столећа, реализоваће се кроз изложбу „Трагом нити“ А 61 и Музеја града Новог Сада(МГНС) у Илићевој збирци, почетком новембра,која ће обухватити дела из Збирке таписерија али и она из фондова МГНС из других области визуелних уметности -скулптуре, керамику, цртеже, слике...

У погледу партиципативне улоге и партнерског односа са Фондацијом „НС 2021“, „Атеље 61“ ће реализовати пројекат „Међугенерацијски мостови“ у КС „Свилара“ са удружењима пензионера и њиховим унуцима које ће мајстори специјалисти ткања из нашег таписријског центра, упућивати у основе ове ликовне дисциплине, једновремено их упознајући са оним што „Атеље 61“ баштини, негује и популарише безмало шест деценија.

Теодора Ж. Јанковић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести