Након загревања у Новом Саду, "Екославија" у Суботици

Градња и ширење заједнице, солидарност међу људима, неки су од циљева Удружења “Екославија” из Суботице које је протеклог викенда приредило донаторску свирку у Омладинском клубу “ЦК13” у Новом Саду. Бенд “Хидроген”, а затим и избор музике Атиле Антала из бенда “Лепша Брена” загрејали су атмосферу пред викенд и анимирали Новосађане да дођу на треће издање Фестивала “Екославија” у Суботици. 
1
Фото: Промо

- Добили смо подршку наших другова и другарица из “ЦК13”, као и новосадске алтернативне и андерграунд публике и сада са пуно више енергије и мотивације дочекујемо трећу “Екославију” - испричао је Борис Телечки, један од иницијатора ове приче. 

“Екославија” је фестивал екологије и антифашизма, а промовише животни стил који има позитиван утицај на животну средину и здравље људи. Телечки открива да борбу за здраву животну средину посматрају као борбу против капиталистичких односа у друштву и не одвајају је од класне борбе:

- Промовишемо антифашизам као универзалну хуманистичку вредност и темељ друштва заснованог на једнакости, братству и солидарности међу људима. Сматрамо да сусрет ова два концепта и њихово спровођење у пракси, заштите животне средине у односу на природу и антифашизма у односу на друштво, може обезбедити одржив развој и једнакост и хумане односе у нашим селима и градовима.

Фестивал је почео заједничком бициклистичком вожњом и прикупљањем потписа за увођење субвенционисања куповине бицикала. Циљ је да за то град Суботица у буџету за наредну годину предвиди износе, како би се на тај начин подстакло повећање употребе овог превозног средства.

Затим је одржана трибина “Последице зеленог капитализма по глобални Југ (земље у развоју), на којој је било речи о томе како треба да изгледа праведна глобална транзиција на некарбонске изворе енергије и шта данас и претходних деценија раде велике корпорације чија је делатност у вези са обновљивим изворима енергије широм такозваног развијајућег или трећег света.

- Музички део програма првог дана је био  конципиран као панк. Наступили су бендови који веома много значе на андерграунд панк сцени: “Три капљице“ из Новог Сада, “Смрт разума“ из Осијека, “Отворени прелом“ из Сенте, “КПАЏ“ из Београда, “Фискални рачун из“ Бечеја - најављује Борис Телечки. - Други дан започињемо  волонтерском акцијом чишћења споменика Народно ослободилачке борбе на Палићу, “Жубор живота”, а поподне у Арт биоскопу “Лифка“ одржана је пројекција документарног филма о антиколонијалној борби народа Африке “Цонцернинг виоленце”, који је настао према делу Франца Фанона, једног од најзначајнијих од најважнијих мислилаца 20. века у области деколонизације и психологије колонијализма. 


Дебате и забава

На питање какав је однос забаве и активизма у случају “Екославије”, Борис Телечки одговара:

- То јесте изазов у данашње време, јер људи перципирају фестивале као места на којима се искључиво опуштају и искључују из свакодневице и уживају у музици. Наша концепција се разликује, јер ми поред забаве желимо да подстакнемо дебате о важним, актуелним темама, антифашизма и заштите животне средине. Такође, све то уклапамо и са музичким изразом и тежимо да дамо простора алтернативном, бунтовничком музичком изразу као што је ангажовани панк, хард кор и алтернативни рок. На тај начин добијамо један културни концепт који укључује различите канале комуникације, које користимо да промовишемо вредности за које се залажемо. 


Музички део програма другог дана био је конципиран  као алтернативна музику, а наступили “Ништа Марс“ из Суботице и Новог Сада, “Минд Солд Оут“ из Суботице, “Ревиргин“ из Чаковца, из Хрватске, Хорнсман Coyote и Бојана Булатовић Бо из Београда. 

О настанку “Екославије”, идејном концепту који репрезентује и име слично бившој Југославији, Телечки подсећа да је све почело током трајања пандемије, из активности Здружене акције “Кров над главом“, солидарном акцијом прикупљања новца за куповину пакета основних животних намирница угроженим људима на територији града Суботице:

- У то време смо се окупљали у парку Мини Југославија и током тих дружења смо дошли на идеју да искористимо простор парка и направимо фестивал који је у складу са нашим вредностима. Зеленило парка и еколошки активизам неких од присутних је дао идеју за екологију, док се антифашизам подразумевао, а те две тачке и вредности се одлично уклопиле у окружење и простор у ком смо били. Тако смо прву “Екославију“ организовали 2020. у септембру, такође смо имали пројекцију филма, разговор, али и респектабилни музички део. Други фестивал је по истом концепту одржан прошле године. Све време смо парк Мини Југославију користили за окупљање наше мале заједнице и солидарне акције које смо реализовали све до јесени 2021. године. Након тога смо се концепцијски разишли са представницима парка Мини Југославије и од тада смо у потрази за новом локацијом на отвореном, на којој би смо могли одржати “Екославију“. И. Бурић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести