Отворена изложба “Ворхол - полароиди, портрети"

БЕОГРАД: Мултимедијална изложба „Ворхол - полароиди, портрети" поводом 35-годишњице смрти једног од најпознатијег уметника поп-арт правца Ендија Ворхола, који је обележио другу половину 20. века, отворена је вечерас у Галерији Завода за проучавање културног развитка (Запрокул) у Београду.
v
Фото: Tanjug (Shutterstock.com/Pla2na, ilustracija)

Најновија поставка је реализована у оквиру програма "Летње грифонске ноћи", где су недавно гостовали филмски редитељи Милутин Петровић и Ђорђе Кадијевић.

Изложбу је отворио Владимир Томчић, историчар уметности и колекционар, а поздравну реч упутио је Марко Крстић, директор Запрокула.

Изложба обухвата серију фотографија у виду колажа које приказују развојни пут уметника и читав живот, скулптуру Ворхола у природној величини и видео рад - продукцију на екрану који приказује његова дела уз глас наратора.

Енди Ворхол је првенствено био дизајнер и стилиста, а најмање сликар у класичном смислу речи, а створио је правац Поп арт. Његов огроман опус чине скулптуре, филмови, колажи, слике, навео је Томчић.

Ворхол (1928 -1987) је био амерички сликар, филмски режисер независних остварења, публициста, глумац, књижевник и највећа фигура поп-арта. Студирао је дизајн на Универзитету Карнеги Мелон након чега је отишао у Њујорк.

Ворхол је сликао многе велике звезде и дружио се са њима као што су Барбара Стрејсенд, Лајза Минели, Елтон Џон, Боб Дилан, Мерилин Монро, Силвестер Сталоне, Арнолд Шварценегер. Ипак, занимљиво је то да је свим тим глумцима и музичарима била већа част што их он слика него њему што их све познаје. Тако је Ворхол заправо био већа звезда од свих њих, оценио је Томчић и затим открио скулптуру Ендија Ворхола у природној величини.

Дело познатог вајара Светозара Радовића, према речима Томчића, други је споменик Ворхолу у свету, након оног у Њујорку подигнутог пре 12 година.

Како направити изложбу о човеку о коме се све зна? То је питање које сам себи поставио када смо се упустили у реализацију ове изложбе о Ворхолу. Зато смо и одабрали да уметника прикажемо на фотографијама из сасвим другог угла, рекао је директор Завода Марко Крстић.

Како је навео, ова је изложба начин да Ворхола вратимо њему самом.

Живео је свој живот и крио се, јер није остављао потписе на своје слике. Ова изложба је начин да Ворхола вратимо њему самом. Тако ћемо испровоцирати јавност и публику да га виде на сасвим нов начин, јер његов живот је и био потрага за својим идентитетом, закључио је Крстић.

Изложба посвећена Ворхолу биће отворена до 8. септембра.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести