Паралелне биографије Србија/Немачка:Идентитет и рад у Новом Саду

НОВИ САД: Изложба “Паралелне биографије Србија/Немачка: Идентитет и рад”, на којој ће бити представљен пројекат међународног тима научних истраживача, уметника и студената из Берлина и Новог Сада, биће отворена сутра у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада.
zbirka strane umetnosti, n stojanovic
Фото: Dnevnik.rs

У оквиру истраживања тим је анализирао утицаје свакодневних активности појединца, као што је обављање одређеног посла, на формирање његовог идентитета. 

Интервјуисане су и фотографисане особе истог или сличног занимања у Берлину и Новом Саду. 

Сакупљањем биографија појединих грађана (исте или сличне професије) из Новог Сада и Берлина, пројекат даје дубљи увид у постојеће сличности и разлике у стилу живота два мултикултурална града и њихов хетерогени друштвени мозаик.

Пројекат испитује друштвени положај особа с профилима занимања, њихове жеље, наде, очекивања, личне и професионалне успехе и неуспехе, као и утицај избора професије на њихову самопроцену и статус у друштву. 

Такође испитује у којој мери су личне и професионалне одлуке појединца одређене и под утицајем политике, друштва и непосредног или ширег окружења. 

Идеја о “паралелним биографијама” инспирисана је Плутархом и његовим истоименим делом у којем пореди животе познатих Грка са животима познатих Римљана и тако ствара слику комплексног идентитета.

Државе Србија и Немачка припадају истој европској култури, али истовремено показују и културне разлике, што се огледа у професионалним животним причама интервјуисаних особа из обе земље. 

Након фазе припреме у којој се пројектни тим бавио темама “Сећање” и “Култура сећања”, а учесници развили свест о томе како друштво организује збирке сећања, припремљен је упитник и пронађени испитаници истих или сличних занимања у Берлину и Новом Саду. 

У септембру 2018. године, пројектни тим је посетио Берлин и Нови Сад, где су интервјуи вођени у мешовитим тимовима српских и немачких студената, а то је уметнички пратила и документовала берлинска фотографкиња Сандра Ратковић.

Као својеврсно сведочанство о темама за које су млади заинтересовани и које су спремни да анализирају, пројекат је, између осталог, допринео идентификацији и превазилажењу појединих стереотипа, генерализација и предрасуда у међусобном поимању српског и немачког друштва.

Тим пројекта чине Клаудија Милер са Института за језик и комуникацију Техничког универзитета у Берлину, Ивана Пајић са Одсека за германистику Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, Паул Грубер са Одсека за германистику Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду (од 2018. године на Институту за језик, књижевност и медије Европског универзитета у Фленсбургу) и Сандра Ратковић, уметница из Берлина, ауторка фотографија на изложби. 

Бројни студенти из Новог Сада и Берлина активно су учествовали у реализацији пројекта: Милица Давидовић, Анђела Јовановић, Милица Лалић, Ана Милешевић, Маја Најдановић, Лариса Белина, Марија Беренике, Јонас Ибел, Лиза Клиш, Феликс Мишен, а материјалну подршку пружиле су организације МитОст и Удружење пријатеља Техничког универзитета Берлин. 

Изложба у Новом Саду трајаће до 26. маја, а потом се у јуну сели у Берлин, у Будимпешти ће бити приређена у октобру, а Београду у марту 2020.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести