Стартовала онлајн платформа "На други поглед"

БЕОГРАД: Онлајн платформа "На други поглед" стартовала је с радом, након што је Аустријски културни форум претходно расписао конкурс за излагање 10 радова визуелних уметника и уметница из Србије и 10 из Аустрије, на овој онлајн платформи посвећеној дијалогу уметника из ове две земље, саопштили су организатори.
p
Фото: Tanjug/ Austrijski kulturni forum

Конкурсом је упућен позив уметницима да доставе радове у дигиталном облику који указују на начине на које европска друштва посматрају себе и "друге", као и оне који реферишу и превазилазе клишее и предрасуде које Аустријанци и Срби имају једни о другима упркос, или управо услед, блиских историјских односа и испреплетених историја миграција. Покретањем онлајн платформе обележава се 20 година од оснивања Аустријског културног форума Београд и 185 година од успостављања дипломатских односа између Аустрије и Србије.

Током марта у фокусу су два рада: "И у очима гладних расте гнев" уметничког двојца Доплгенгер из Србије и "Побуна буџета" Михаела Хајндла и Аустрије.

Наслов аудио-видео инсталације "И у очима гладних расте гнев" двојца Доплгенгер је реченица преузета из књиге Џона Стајнбека "Плодови гнева" (1939.).

Епски роман о страдањима, егзодусу, израбљивању и друштвеној маргинализацији породице фармера са Средњег запада за време Велике депресије 30-их година прошлог века представља референтни оквир за Доплгенгеров поглед на економско проузрокована, историјска, као и савремена миграцијска кретања.

Идеја за рад је представљала симбиозу два догађаја - обележавање педесетогодишњице потписивања уговора између Југославије и Аустрије о привременом раду Југословена у Аустрији, као и миграцијска криза која је потресала цео свет 2015. и 2016. године, кажу аутори о свом раду, који је могуће погледати на At Second glance платформи.

Уметнички двојац Доплгенгер чине Исидора Илић и Бошко Простран из Београда, чије се стваралаштво бави односом уметности и политике кроз приспитивање режима покретних слика и начина њихове рецепције.

Они се ослањају на традицију експерименталног филма и видеа, и кроз неке од поступака ових традиција интервенишу на постојећим медијским производима или производе у форми проширеног филма.

Полазну тачку филма "Побуна буџета" Михаела Хајндла чине људи који сваког јутра чекају на чудне послове, као што је мување испред коцкарница у Триестерштрасе у Бечу.

Како наводи аутор, у сваком већем граду постоје оваква места где људи, који иначе не би имали прилике да раде на легалан начин, могу да нуде своје услуге.

То су данашњи радници који нису стално запослени и који су спремни да одраде било који врсту мањег физичког посла за врло ниску дневницу. С обзиром на њихову несигурну и ризичну ситуацију, налазе се изван друштва.

Рад је могуће погледати на At Second glance платформи.

Михаел Хајндл живи и ради у Бечу као уметник и филмски стваралац.

Нова онлајн платформа Аустријског културног форума настала је имајући у виду тренутне неизвесне околности, али и могућности које се отварају са новим видовима уметничког стварања и комуникације.

Замишљена је као излагачки простор за тематски и курирани уметнички садржај који у иницијалној фази чине радови 10 визуелних уметника/уметница из Србије и 10 из Аустрије пристиглих на конкурс који се за ову прилику расписује.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести