Уметност Источне Африке у Малом ликовном салону КЦНС

НОВИ САД: У Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада, на Булевару Михала Пупина 9, данас у 19 часова се отвара изложба групе аутора из Руанде „We, the Future!”.
l
Фото: Promo

На изложби ће бити приказана уметност 12 аутора који су стварали у земљама Источне Африке у времену након 1960. Глобално интересовање за рад уметника из Африке, углавном је усмерено на оне из Западне и Централне Африке; док је уметност Источне Африке мање истражена и изложена на светској сцени.

Након 1960. у Африци су многе дотадашње колоније стекле независност од Велике Британије, Француске, Немачке, Белгије, Шпаније, Португала и Италије. Успешност тог процеса засењена је 1961. убиством премијера Конга, Патриса Лумумбе и грађанским ратовима, али су земље наставиле да проглашавају своју независност. Током првих година независности, велике пројекте планирања и изградње градова и других инфраструктура, пратио је оптимизам, који се одражавао и на уметност- речено је у најави ове изложбе.

Није било значајнијих покушаја да се документује и анализира савремена уметност Руанде током последњих деценија од независности Руанде од Белгије 1962. или након геноцида над народом Тутси 1994. иако су оба догађаја снажно утицала на друштво, а самим тим и на уметност.

Руандански уметници углавном остају уздржани од тема које се одражавају на одређена осетљива, политичка, питања у друштву и често користе традиционалне теме и мотиве за своју уметност, мада има и оних који пропитују своје окружење. Поред приказа портрета, уметници Источне Африке опредељују се и за апстракцију. У исламским земљама традиционално се нису приказивале фигуре већ углавном геометрија и орнаменти.

- Насупрот тешкој стварности источне Африке, сликарство и скулптуре које долазе из региона су пуне колорита, представљају интимна сведочанства о свакодневним надама, страховима и чежњама портретисаних људи из региона. Користећи селективне детаље, аутори оживљавају фигуре и чине их универзалним, додатно пружајући прилику за различите наративе, поред оних о турбулентним временима кроз које пролазе. Фигуре су обично изведене у препознатљивим и визуелно драматичним облицима региона, те представљају основна људска осећања, страст, инстинкт, слабости, борбу и још много тога- наводе организатори изложбе.

Поред уметника Источне Африке који се баве својом савременом заједницом и шаљу поруку о потреби за заједништвом и светлијом будућношћу на икзложби ће бити представљен и новосадски уметник Немања Миленковић (Нови Сад, 1996). Његов мастер рад “Четири минута тишине”са Академије уметности Универзитета у Новом Саду је инспирисан феноменом убистава активиста за заштиту животиња која су се десила у Источној Африци пре више деценија и слика мачету, мотив који се скоро никада не би нашао на сликама уметника из Источне Африке.

Изложба ће моћи да се погледа до 26. априла.

Н.П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести