Ужурбано се ради на ОБНОВИ Хиландара

До краја 2024. године биће завршена обнова свега онога што је уништено у стравичном пожару који је Свету царску српску лавру задесио 2004. године, саопштено је данас на седници Комисије за Хиландар, којом  је председавала министарка културе Маја Гојковић.
Покрајински завод за заштиту споменика културе
Фото: Покрајински завод за заштиту споменика културе

По њеним речима, изузетно је важно за национални идентитет и за нашу државу и народ да се обнови све оно шта је уништено, али је додала и да се мора наставити са бригом о Хиландару на један трајни, системски начин.

”Прво се, дакле, бавимо одржавањем онога што смо сада подигли и обновили, али и да наставимо да реновирамо, рестаурирамо и оне делове који припадају Хиландару, а који нису били обухваћени тим планом”, рекла је Маја Гојковић и додала да се пред Народном скупштином налазе измене и допуне Закона о култури, које на посебан начин истичу улогу Хиландара и које управо омогућавају спровођење тих планова након завршетка обнове и реконструкције уништених делова манастира, попут изградње деопа и ризнице, као и обнове других делова манастира.

Фото: Покрајински завод за заштиту споменика културе

Директор Задужбине Светог манастира Хиландар Миливој Ранђић, представљајући извештај о досадашим извршеним радовима, рекао је да је последње две године главни задатак био обнова Дохије и Игуменарије, делова Лавре који су први били на удару ватрене стихије. Наиме, управо од Дохије и Игуменарије је ватра преко кровова и кренула у свој тродневни поход да би се зауставила тек код монументалног пирга Светог Саве. Будући да су ови објекти најтеже страдали, њихова је обнова остављена за крај, с тим да је у прво време осмуђени костур од камена и опеке – све остало је, наиме, потпуно изгорело - учвршћен моћном челичном конструкцијом, анкерима и гвозденим шипкама, како се не би срушио.

Лане су, међутим, и они дошли на ред, па су тако довршени сви груби грађевински радови на Дохији и започели радови на Игумнарији.

Ове пак године у Дохији су у завршној фази занатски и керамичарски радови,  док се на Игуменарији раде груби грађевински послови, на ојачању и изградњи конструкција објекта. Ранђић је додао да је главни задатак у 2024. години управо завршетак обнове Игуменарије, чиме би целокупан изгорели део манастира био, с тим да би неки завршни занатски радови у том објекту били остављени за 2025. године. Иначе, на састанку Комисије је констатовано да се истовремено ради и на заштити и рестаурацији покретног наслеђа живописа, предмета свештене уметности, рукописног наслеђа, старих штампаних књига, архива и библиотека, етнографске збирке, укључујући и активности пописа са каталогизацијом и дигитализацијом, као и унапређење манастирске економије и културног предела у циљу дугорочног самоодржања и очувања укупног наслеђа.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести