Велико интересовање за српску изложбу у Венецији

ВЕНЕЦИЈА: Павиљон Србије на 57. Међународној изложби савремене уметности свечано ће отворити министар културе и информисања Владан Вукосављевић, али већ прва два дана велико је интересовање за поставку „Енклавиа: Сликарство, последица оваквог живота“, коју чине дела троје уметника - Владислава Шћепановића, Драгана Здравковића и Милене Драгичевић.
Epa (Zsolt Czegled)
Фото: Epa (Zsolt Czegled)

Шћепановић и Здравковић су сложни у оцени да је српска поставка у Ђардинима у Венецији заинтригирала јавност, изненађени су великим бројем људи који су у уторак и среду прошли Павиљоном, а посебно значајним истичу чињеницу да су то махом људи из струке, галеристи, кустоси, уметници, којима су дани пре свечаног отвара Бијенала, 13. маја, и намењени.

Посета је огромна и људи су пријатно изненађени поставком која је класична сликарска изложба и носи у себи сву проблематику савременог света и савременог друштва, како тог спољног, тако и унутрашњег у радовима Милене Драгичевић. Имамо читаву лепезу прилаза тој савременој проблематици у смислу да смо другачији у односу на остале, имамо свој аутентичан израз, али се уклапамо у проблематику савременог света чиме уметност данас треба да се бави, рекао је Шћепановић Танјугу.

Он признаје да нису знали како ће људи реаговати на класичну сликарску изложбу, али да су коментари јако добри.

Тако су, наводи, од представника „Сотбија“ чули да је Павиљон Србије најбољи на Бијеналу, новинар листа „Гардијан“ им је рекао да ће написати репортажу о српском представљању, а похвалу су добили и од признате уметнице Кики Смит, која такође излаже у Венецији.

Здравковић каже да су фасцинирани бројем људи, јер су они прошли све павиљоне и Србија ту није запостављена.

У предности смо у односу на земље које у Ђардинима немају свој излагачки простор и мислим да ту предност морамо да сачувамо и да Павиљон мора да остане национално благо, рекао је Здравковић Танјугу.

Кустос изложбе Никола Шуица објаснио је да је „Енклавиа: Сликарство, последица оваквог живота“ редифинисани правац у којем су троје сликара врло различите оријентације обједињена у сусрету који носи данашњицу.

Публика и професионалци из света уметности су поздравили нашу мало необичну концепцију са три аутора и специфичним зидом личних објава где свако од аутора одговара на тему Бијенала „Вива Арте Вива“ својим односом према прошлости, усредсређењем на лични моменат живота и на то како наш свет носи искуства која сви ми делимо, рекао је Шуица.   

Општи је утисак редовних посетилаца да је интересовање за српску изложбу веће него на претходним издањима Бијенала, док су највеће гужве ових дана биле испред павиљона Немачке и САД.

Свечано отварање Бијенала је 13. маја, а до 26. новембра посетиоци ће моћи да погледају 85 националних поставки. 
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести