Потписан споразум о сарадњи са Кинеском академијом за културно наслеђе

У Бановини је потписан Оквирни споразум између Кинеске академије за културно наслеђе и Покрајинског завода за заштиту споменика културе из којег би требало да проистекне сарадња на изради номинационог елабората за упис Историјског места Бач са окружењем на Унескову листу светске културне и природне баштине.
Vapa i kinezi 5
Фото: Чаи Ксијаминг и Зоран Вапа, фото: Дневник (С. Шушњевић)

Споразум су потписали директори двеју институција Зоран Вапа и Чаи Ксијаминг, који је рекао да се у његовој земљи ови простори препознају по кошарци, тенису и партизанским филмовима, али да се нада да ће убудуће фокус интересовања бити усмерен и ка изузетно вредном историјском наслеђу.  

Истичући значај споразума, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић изјавила је да ће сарадња српских и кинеских стручњака дати импулс више бризи о нашем културном наслеђу.

„Ови су простори увек били место сусрета и прожимања различитих култура, народа и вера, што је створило раскошно културно наслеђе. И наши су прворазредни задатак и обавеза да очувамо то што су нам генерације иза нас оставиле, и то због генерација које ће доћи после нас”, рекла је Драгана Милошевић, подсетивши да је пре десетак дана пројекат конзервације Тврђаве Бач добио најугледније признање ЕУ за културно наслеђе  – Награду Европе Ностре за 2018, која ће бити уручена 22. јуна на пригодној свечаности у Берлину. 


Годину дана за израду елабората

„Историјско место Бач са окружењем било би први културни предео из региона који би у тој категорији доспео на листу светске културне баштине. И ја се надам да ћемо за годину дана успети да у сарадњи са кинеским партнерима завршимо номинациони елаборат и студију изводљивости. И да те документе предамо Унеску на разматрање”, рекао је Вапа, истичући да је споразум први конкретан резултат српско-кинеског Меморандума о разумевању, разменама и сарадњи у области културног наслеђа, потписаног у мају прошле године.


Иначе, потписивању споразума претходио је округли сто „Историјско место Бач са окружењем – анализа изузетне универзалне вредности”, одржан у амфитеатру Покрајинског завода за заштиту природе, на којем је било речи како о глобалној перцепцији тих универзалних вредности, тако и о конкретним резултатима који су кроз пројекат „Векови Бача”, али и неке друге активности, допринели томе да историјско наслеђе Бача са околином сасвим утемељено буде номиновано за за стављање на листу светске културне баштине. Помоћник министра културе за међународне односе Асја Дрча Мунтеан подсетила је тако на чињеницу да је лане, као један од домета српско-кинеских разговора о културној сарадњи двеју држава, потписан Меморандум о разумевању, разменама и сарадњи у области културног наслеђа између Министарстава културе и информисања Републике Србије и Државне управе за културно наслеђе Кине. На темељу тог меморандума јавила се и идеја да стручњаци из земље која има 52 топонима на листи светске културне баштине, помогну у припреми номинације културног предела Бач за стављање под заштиту Унеска.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

И др Милан Мицић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, указао је на значај упостављања сарадње са кинеским партнерима и на непроцењиву вредност њиховог искуства у широј валоризацији простора Бача где се, како је истакао, на темељу искуства сусрета различите религија и култура и може потражити одговор на многа данас актуелна цивилизацијска питања. А Зоран Вапа је у свом слову навео да је помоћ стручњака из Кине значајна и како би се номинација померила с мртве тачке, подсећајући на то да је Бач већ годинама на прелиминарној листи светске културне баштине. Он је, међутим, додао да та кинеска помоћ неће бити довољна ако се не настави сарадња са Општином,  Републичким заводом заштиту културе, Универзитетом у Новом Саду, Музејом Војводине... „Јер, само заједно можемо даље”, поручио је директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе.       

М. Стајић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести