У петак почиње 8. Шекспир фестивал у Вили Станковић у Чортановцима

„Трагедија Хамлета“, у извођењу француског театра „Des Lumières et des Ombres“, коју је режирао Ги Пјер Куло, отвориће у петак, 2. јула, 8. „Шекспир фестивал“ у Вили Станковић у Чортановцима.
d
Фото: Промо

Овај јединствени међународни фестивал посвећен Шекспиру, који се одржава на отвореном, трајаће до 6. јула, с тим да ће једна од овогодишњих представа, „Макбет“, бити изведена у октобру. У традиционалном јулском термину, пак, пред публиком ће се наћи три продукције.

На централној фестивалској локацији, у Вили Станковић, 3. јула наступиће Народни театар Битола с представом „History of motherfuckers – Korolian“, у режији једног од најзначајнијих савремених редитеља у нашој земљи Андраша Урбана. Дан касније биће, пак, изведен „Мој Шекспир“ Никите Миливојевића, неочекивана форма у којој глумци највећег драмског писца смештају у садашњост представљајући га кроз догодовштине иза сцене и стечена искуства наступима у Шекспировим драмама. У пратећем фестивалском програму, публика ће у Културном центру Новог Сада моћи да погледа филмске адаптације Шекспирових дела: „Королиан“ (режија Рејф Фајнс) 5.јула, и „Буру“ (режија Џули Тејмор) 6.јула.

За октобар је планиран чувени „Макбет“ Сардења театра / Компаније Театроперсона из Италије, који стиже код нас након гостовања на фестивалима у Сибиу и Хонг Конгу, Платонов фестивалу у Русији, Фестивалу светског казалишта у Загребу, и Барбикан центру у  Лондону. Представа ће бити изведена на сцени СНП-а. Италијански критичари прогласили су „Макбет“ најбољом представом у 2017. и она је добила најзначајнију италијанску награду у области извођачких уметности, својеврсног Оскара италијанског театра: „The Premio Ubu Award“ 2017.

– Поново смо у игри! Годину дана били смо избачени из ње - али ево нас поново на позоришном терену. Бити – ил’ не бити ... Бити - наравно! Добро дошли! – речи су Никите Миливојевића, директора и оснивача фестивала.

Представа која ће отворити фестивал „Трагедија Хамлета“, настала је на темељима генијалне Шекспирове драме, али уз интервенције Жана Клода Каријера, Мари Елен Естјен и чувеног Питера Брука, који је аутор адаптације.

– Суочен са бесконачним значењима и референцама дела, допустио сам себи један сан: да дозволим да ођекне запањујуће позоришно ремек-дело са двоструким значењем, како га је назвао Рене Жирар. У овом ремек-делу правда и невиност су прави протагонисти. Хамлет и Шекспир су светионици. Изводио сам и режирао неколико Шекспирових драма и сваки пут ме је одвео на неочекивана места. Овог пута ме је интуиција, према адаптацији Питера Брука, француског текста Жан Клода Каријера и Мари Елене Естјен, водила ка огромном знаку питања који представља „Трагедија Хамлета” – појашњава редитељ Ги Пјер Куло.

За „Кориолана“ драматрушкиња представе „Хисторy оф мотхерфуцкерс“ Ведрана Божиновић подсећа да спада у циклус Шекспирових „римских трагедија“ написаних у периоду 1594 – 1608. По њеним речима, Шекспиров „Кориолан“ је минималистички комад, писан једноставнијим, колоквијалнијим језиком, те у директној контри са другим римским трагедијама. Кориолан је трагичан на суптилан и минималистички начин. Нема грандиозну природу Антонија и Клеопатре, нити је лик Кориолана суздржани Цезар. Његов је бес на површини и спреман је да експлодира у сваком тренутку. Свака његова одлука иде на властиту штету и то се дешава све до оног тренутка када повратка назад више нема“.

– У историји стално говоримо о разним мотхерфуцкерсима који су били ружни, глупи, зли, па су некако зезнули ствар и спречили нас да уживамо у крајње савршеном националном друштву доброте и благостања, слободе, сигурности и вечних победничких ратова. Народ, грађанство је увек само лик без могућности да одговара. Тај нејасан појам као нека апстрахирана хоботница никад не значи скуп појединаца. Као да није индивидуа онај који испуњава гласачки листић, као да није он тај који то убацује у гласачку кутију. Народ није одговоран. Лаж је слатка. Истинита. А слобода боли – објашњава редитељ Андраш Урбан.

Пројекат „Мој Шекспир“ по концепту Никите Миливојевића, замишљен је тако да глумци који су играли у његовим комадима, говоре о том свом искуству.  Идеја је да глумци на неки свој начин представе публици свог Шекспира. Кроз мале „исповести“ о личном искуству и доживљају Шекспира на сцени, (промишљању лика,  процесу рада на пробама и сл. ) ... покушали би између осталог и да одговоримо на питање зашто је Шекспир и даље најигранији драмски писац свих времена, и зашто се сматра најзахтевнијим глумачким задатком. Глумци би такође „уживо“ говорили и свој омиљени монолог из представе у којој су играли, (или било ког другог Шекспировог дела). „Мој Шекспир“ је трогодишњи пројекат „Шекспир фестивала“ започет 2019. године у коме ће учествовати око 30 глумаца. Ове године су актери Војислав Брајовић, Светозар Цветковић, Борис Исаковић, Драган Мићановић, Небојша Илић, Андрија Кузмановић...


Улазнице наТикетспродајним местима

Улазнице за 8. „Шекспир фестивал“ могу се купити на свим „Тикетс“ продајним местима, осим за представу „Макбет“, за коју ће бити у продаји током септембра. Нека од продајних места у Новом Саду су ЦД шоп „Мунгос“, Краља Александра 9 (потходник) Нови Сад, „Делфи“ Нови Сад, Змај Јовина 12, и „Делфи“ Биг шопинг центар. Продаја улазница за пратећи програм фестивала организована је на благајни Културног центра Новог Сада. За све представе обезбеђен је превоз, и повратна карта из Београда, и Новог Сада, може се купити на свим продајним местима „Тикетса“, по цени од 300 динара. Број места је ограничен. У случају временских непогода представе ће бити изведене у Српском народном позоришту, о чему ће публика моћи да се обавештава на сајту и Фејсбук страници фестивала, где ће бити истакнуто обавештење на дан извођења представе до 16.30 часова. Све представе почињу у 20 часова.


Оснивање Шекспир фестивала 2014. иницирао је редитељ Никита Миливојевић, након премијере његове представе „Хенри VI” у чувеном Глоб театру у Лондону маја 2012. Поред жеље да публици открије Шекспира на нов начин, Никита Миливојевић је био вођен идејом да се државна резиденција - Вила Станковић, изузетан простор затворен за јавност у Србији, учини атрактивним културно-туристичким местом. Идеја фестивала је да негује дела највећег светског драмског ствараоца представљањем атрактивног позоришног програма под ведрим небом, како је то било и у Шекспирово време.

Гости „Шекспир фестивала“ у Србији била су досад позоришта из Велике Британије, САД, Кине, Француске, Немачке, Швајцарске, Грчке, Грузије, Белорусије, Ирана, Индије, Португала, Македоније, Словеније, Хрватске, Финске ... Европска мрежа фестивала званично је 2019. овај фестивал уврстила на листу најзначајнијих на Старом континенту. „Осмишљен како би извођењем представа под ведрим небом на аутентичан начин дочарао време и неговао успомену на највећег светског драмског ствараоца, „Шекспир фестивал“ се од почетка одржава уз подршку Покрајинске владе, Општине Инђија, Министарства културе, Града Нови Сад, УНИКА осигурања“.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести