Валентина Павличић: Представе и поуке о рециклажи

Наредних дана, од 24. до 28. јула у Културној станици „Еђшег“, одржаваће се први „Лименка театар фест“, који представља заправо спој позоришта за децу и екологије.
Приватна архива
Фото: приватна архива

Најмлађа публика ће у оквиру овог фестивала гледати девет представа намењених узрасту од две до 12 година, које долазе из Београда, Ковина, Зрењанина и Ниша, али и из Хрватске (Осијека), Македоније (Битоља) и Републике Српске (Градишке).

Представе је одабрала Валентина Павличић, која је и директорка овог фестивала, иначе глумица Позоришта на Теразијама.

Како је настаоЛименка театар фест“?

- „Лименка театар фест“ је настао као корак даље у развоју пројекта - манифестације „Лименкица - улазница”, која се непрекидно реализује већ пуних 13 година. Тема, односно циљ овог пројекта је едукација деце о рециклажи и заштити животне средине, у споју са позориштем. Оно што ову манифестцију чини јединственом на свету је начин на који се спроводи. Наиме, улазница за програм манифестације се не плаћа новцем, већ празним, искоришћеним лименкама за пиће. Доносилац пет празних лименки добија један „алу коин“, прву друштвено одговорну валуту која је регистрована на свету. Ко донесе 10,15,20....лименки, добиће више новчића, и њима ће „куповати” у претпрограму Фестивала и разне друге корисне и занимљиве ствари.

Колико позоришна уметност може да помогне у скретању пажње на ове проблеме?

- Како каже један стих у химни „Лименкица - улазница”, коју ће на отварању Фестивала да изведе један преслатки хорић, „ Смећа мање, шума више, нек уметност спаси свет”. Да, без сумње је уметност локомотива која вуче воз сваког напретка. А ми овим пројектом желимо да покажемо да овом локомотивом треба да управљају деца. Она су једина реална снага која може будућност ове планете да повезе ка новом, исправном правцу. У противном, лоше нам се пише! Одрасли полако али сигурно, падају на испиту зрелости.

Да ли представе које учествују имају само еколошку тематику?

- Не, представе немају строго еколошку тематику, само једна је таква. Фестивал је свеобухватно посвећен еколошким темема и поуке и поруке Фестивала биће пласиране пре свега у оквиру тог шареног и занимљивог претпрограма, који ће се одвијати у прелепом дворишту - башти Културне станице „Еђшег“. У климатизованој сали дивног здања, биће изведено девет представа у два термина дневно (тзв. бејби термин, за најмлађе, већ од две године старости и старије), од 10 часова, и термин за све остале узрасте, од 18.30 сати.

Теме су биране веома разнолико, сами наслови говоре за себе. Неке ћете препознати („Ивица и Марица“, „Лепотица и звер“, „Цврчак и мрав“), неки ће вас заинтригирати ( „Како су дрво и цвет спасили свет“, „Брачне муке из визуре руке“, „Мали, велики принц“), а неки насмејати („Гуска на месецу“ и „Сумњиво лице“). Свакако, шарено, поучно и забавно.

Јесмо ли ми у Србији закаснили са неговањем еколошке свести? Како се изборити са сумњама да је то код нас узалудан труд?

-  Ми чврсто верујемо да нисмо закаснили. Да не верујемо, не бисмо у овај пројекат укључили близу 80.000 деце и родитеља и прикупили више од пола милиона лименки. Свако од нас треба да да свој допринос. Само тако ствари могу да се померају ка бољем. Када смо ми почињали пре 13 година, деца нису умела да изговоре реч „рециклажа”. Данас они могу већ да говоре о томе без застоја. Деца упијају добре ствари као сунђери. Заиста, заиста ће они овај свет учинити бољим местом за живот.

Како деца реагују на све то?

- Деца се, пре свега, много радују и уживају! Узбудљив им је већ тај моменат да прикупљају лименке, да их траже, да се распитују па их „заштекају” негде код куће, и са тим драгоценим товаром иду у позориште, да би доживели нешто важно и лепо. Те хиљаде насмејаних и задовољних лица малишана, али и њихових родитеља, која су ме погледала на изласку из сале након представа, током ових година, и све те лепе и похвалне речи које сам чула о нашој манифестацији, то је нешто што ја, лично, чувам у срцу као велико благо.      

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести