Вечерас праизведба „Илустроване енциклопедије нестајања” у СНП

Представа “Илустрована енциклопедија нестајања” Божидара Кнежевића, у режији Золтана Пушкаша, премијерно ће бити изведена вечерас у 20.30 часова на Камерној сцени Српског народног позоришта.
ilustrovana-enciklopedija-nestajanja,snp
Фото: СНП

У питању је праизведба Кнежевићевог комада, награђеног 2015. на конкурсу за оригинални домаћи драмски текст Стеријиног позорја, које је копродуцент ове представе.

За “Илустовану енциклопедију нестајања” Кнежевић каже да је то, генерално, прича о општеприсутној митоманији, неком новом варваризму у свету, „у којем се ствари посматрају страшно површно, и кренуло се у правцу од кога се не одустаје, чак и ако је готово стопостотно сигурно да смо залутали”.

„Али, тражећи некакву утеху, оправдање и смисао, ми и даље настаљамо ка тамо, ка неком циљу који смо зацртали, а притом наша дефиниција где се то данашње друштво налази, кроз некакву дистопијску митоманску причу о претпостављеној будућности, заправо, нажалост, то није била моја намера, више личи на дијагнозу, него на дефиницију. Мислим да је екипа која ради ову представу, то јако лепо опипала, другим средствима од оних које сам ја имао“, указује Божидар Кнежевић, добитник преко 70 књижевних награда, аутор драма извођених на нашим сценама, драматург и сценариста.

Редитељ Золтан Пушкаш први пут режира представу на српском језику, али је већ радио у националном театру (2013) представу “Нека се јаве најбољи”, насталу у копродукцији СНП-а и Савеза драмских уметника Војводине.

Комад Божидара Кнежевића режирао је Золтан Пушкаш

„Живимо у свету, где више не знамо које су вредности праве. Добили смо прилику да их очувамо. Сви имамо своје проблеме, патимо од разних болести, физичких или психичких, али одговор на питање ко је крив због тога, сасвим је небитан! Овај комад нам представља свет, свет у којем постоје многи проблеми који се сваког од нас тичу. Колико треба да будемо привржени својој прошлости? Како доживљавамо своју садашњост и шта нас чека у будућности? Ова апсурдна драма даје могућност максималног остварења глумачке игре, антиципирајући, притом, одговоре на постављена питања. Ова драма је у форми ритуалног позоришта које приказује наш одраз у „кривом огледалу“; драма која је зачињена хумором и живахним сценским покретима“, речи су редитеља Золтана Пушкаша.

У глумачкој подели ове представе су Југослав Крајнов, Сања Ристић Крајнов, Миа Симоновић, Марко Савковић, Небојша Савић, Јелена Антонијевић, Григорије Јакишић, Нина Рукавина, Вукашин Ранђеловић, Александра Пејић, Терезиа Фигура, Агота Виткаи Кучера и Даниел Хуста.

Пушкаш је и кореограф и сценограф ове представе, а у ауторској екипи су још и Терезиа Фигура, помоћница редитеља и сарадница за покрет и глас, и Николина Стјепановић, драматуршкиња. Костимограф је Снежана Хорват.

Пишући о овој “нихилистичкој социјалној бајци која се упорно опире клишеима”, драматург Жељко Хубач указује да је “у дискретно драмски креираној атмосфери очекиване катаклизме – краја света, млади Гаврило разапет између искрене љубави према својој трудној девојци Лени и митоманије породице, чији је експонент Баба Кољибаба (која неодољиво подсећа на Броја 1 из “Алана Форда”).

„Услед пажљиво креиране бестијалне интриге (наравно са крвавим исходом) у којој (логично) губи љубав свога живота и потомка, Гаврило одлази на Кољигору, некакву прапостојбину својих предака, где га дочекују као Месију – спаситеља...“, наводи Жељко Хубач о овом комаду, који, по његовим речима, одише несвакидашњом енергијом заводљиве оригиналности која се твори финим, комедиографско-сатирично фарсичким средствима, које је могуће наћи у литератури Радоја Домановића.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести