Летачи и превртачи најбољи за почетнике у голубарству

Најбоље расе голубова за почетнике су летачи или превртачи.
vrsacki prevrtac
Фото: Вршачки превртач, фото: Приватна архива

Раса голуба бачки превртач настала је у јужној Бачкој крајем 19.века укрштањем ердељског превртача са сегединским високолетачем.

Име је добио по главној одлици расе - превртање у лету, у назад, и то веома брзо. Лети у мањим групама од два до пет голубова, диже се у веће висине и преврће се пет, шест пута без заустављања. Одгаја се у црној, црвеној, жутој, белој, плавој, сивој и сребрноплавој боји.

За разлику од бачког, вршачки превртач преврће се преко главе уназад. Раса је формирана почетком 20. века укршањем различитих превртача из Турске, Русије, Бугарске и Пољске. Ови голубови лете у јатима,  лет им најчешће траје око сат времена, а преврћу се често током лета.


Вавилонска света птица

Голубови су настали укрштањем препелица, а око 2.000 година п.н.е. у току велике сеобе народа, многа племена су напустила Вавилон и населила много даље на запад, те осим културе и религије на ове просторе су донела са собом вавилонску свету птицу- голуба. И у хришћанству голуб се сматра светом животињом, а одгагају се на дворовима, манастирима, црквама.


Најпознатији голуб летач код нас је српски летач, који се често гаји због учествовања на такмичењима, али и због саме љубави према овој лепој птици.

Најпознатија такимичења су она за голубове писмоноше, због њихове издржљивости у летењу, а најдужа релација коју је један голуб прелетео је Јапан-Француска. У зависности од расе, голубови се на такмичењима надмећу у разним другим дисциплинама.

Домаћи голубови могу да се поделе и у две врсте- на украсне голубове и спортске, који се узгајају због својих летачких способности.

Летачи се деле на високолетаче, енглеске типлере, писмоноше и превртаче. Украсни се деле на њивске, голубове у боји, бубњаре, гушане, структурне голубове, брадавичасте и краткокљуне украсне голубове.

У свету постоји око 200 врста голубова, од којих 50 врста спадају у летаче, а чак 150 у украсне.

Данас код нас има око 20 удружења узгајивача и око 20.000 регистрованих узгајивача голубова, што говори да је овај хоби код нас и те како популаран, само се о њему не прича баш много.

М. Сћ

EUR/RSD 117.9389
Најновије вести