САВЕТИ ИСКУСНИХ КУПАЦА
КАКО РАЗЛИКОВАТИ ПРАВЕ ДОМАЋЕ НАМИРНИЦЕ ОД ИНДУСТРИЈСКИХ Не наседајте на етикете НЕ ДОЗВОЛИТЕ ДА ВАС ПРЕВАРЕ
На пијаци често верујемо да је све што је „домаће“ и здраво, али сналажљиви продавци могу преправити етикете или мешати индустријске намирнице са правим сељачким производима.
Уз неколико брзих провера, можете бити сигурни да не плаћате скупе увозне артикле под параваном „домаће производње“.
Поглед на порекло и етикету
Проверите да ли се на декларацији или натпису поред производа јасно наводи назив газдинства и место производње. Ако је поље за адресу нечитко или опште (“Србија”), будите опрезни. Прави домаћи произвођачи често истичу и имена села или мањих регија.
Цена која зазвони на узбуну
Превише ниска цена наизглед примамљиве домаће роштиљске кобасице или домаћег сира може указивати на то да је роба индустријски прерађена. Упоредите цену са осталим тезгама и сазнајте просечну цену за сезону – велики распон варијација често крије лукавство.
Паковање открива тајну
Прави домаћи производи обично су једноставно паковани: обична фолија, украсне етикете или платнена торбица. Ако видите перфектно машински одсечене кесе с професионалним натписом или бар-кодом, ради се о серијски прерађеним намирницама.
Провера квалитета на лицу места
Замолите продавца да вам ушпинује комад сира или кобасице. Прави сир се лако топи на собној температури и мирише на млеко и благу киселост, док кобасица треба да буде чврста на додир. Ако добијете кесицу индустријских мрвица уместо свеже посне сирнице, боље прошетајте до другог продавца.
Верујте својим чулима
Мирис, укус и текстура откривају више од било које етикете. Домаћи мед има неуједначену кристализацију и богат, цветни мирис, док индустријски буде потпуно течан и мирисом подсећа на шећерни сируп. Поврће из домаће баште може имати благе неравнине и трагове земље, док глатке, сјајне тиквице често долазе из пластеника или из увоза.
Разговор с продавцем
Искрени домаћини радо причају о свом путу од семена до стола. Ако трговац избегава питања о начину гајења, употребљеним ђубривима или времену бербе, то је обично знак да нешто скрива. Прави произвођач ће вам са осмехом показати целу процедуру и можда чак понудити дегустацију из шаке.
Уз ових пет једноставних корака, сваки ваш динар биће уложен у истинске домаће специјалитете, а не у амбалажу са лепом причом. Следећи пут кад кренете на пијацу, сетите се да је знање најбоље оружје против лажних натписа!