ТРИК за увенуло СОБНО ЦВЕЋЕ Ево како да га ВРАТИТЕ У ЖИВОТ; Уочи пролећа треба ОСВЕЖИТИ кућне биљке

Собне биљке су увек добродошао додатак свакој просторији, помажу да се оживи простор, додају боје и чак подижу расположење.
a
Фото: freepik, ilustracija

Али, када наше биљке почну да умиру, то може бити обесхрабрујуће и брзо ћете помислити да је ваш фикус изгубљени случај.

Срећом, стручњаци за биљке имају креативне приступе којима можете покушати да оживите своје биљке, укључујући један трик о којем вероватно нисте размишљали.

Биљке захтевају сталну негу, посебно када почну да вену.

Стручњаци за биљке саветују да посегнете за одређеним производима за домаћинство. Бели лук, на пример, може помоћи у контроли штеточина, док је со корисна за лечење жутог лишћа и недостатка магнезијума. Водоник пероксид спреј је још један поуздан приступ против трулежи корена, убија лоше бактерије и ослобађа кисеоник. А стављање сунђера на дно саксије може држати под контролом труло корење, пише Best Life.

Али, ако нема инсеката, а корење изгледа добро, ваша биљка би се могла суочити са другим проблемом, а решење би могло бити баш једноставно.

Фото: freepik

Ваша биљка може почети да се суши због дехидрације

Баш као и људи, собне биљке морају да остану хидриране да би успевале. Ако вашим биљкама недостаје вода, то би могло довести до тога да клону и изгубе сјај. Да би се ово спречило, препоручује се коришћење овлаживача ваздуха како би се повећала количина влаге у ваздуху.

Вештачким повећањем влажности око биљке, можете помоћи биљци да не дехидрира и да се опорави од претерано сувог ваздуха.

Биљке тада могу да узимају више влаге из ваздуха, уместо да је узимају углавном преко корена, из земље. Ово не само да помаже вашој биљци да напредује, већ ће вам заправо олакшати живот, ређе ћете морати да их заливате.

Фото: Pixabay

Наравно, биљке које захтевају влажнију атмосферу ће уживати у додатном луксузу овлаживача.

„Да бисте својим кућним биљкама дали најбоље шансе за опстанак, желите да за њих створите окружење које је веома слично њиховом природном окружењу“, каже Џереми Јамагучи, извршни директор Lawn Love. „Док свим собним биљкама није потребна влага, онима које потичу из тропске или природно влажне климе биће потребна влага у ваздуху да би успевале.“

Према Робертсовим речима, папрати, орхидеје и филодендрони су само неке од биљака које ће ценити овлаживач – што је посебно корисно током сушнијих зимских месеци. С друге стране, нећете желети да користите овај приступ за сукуленте или кактусе, који потичу из сушних подручја.

Фото: freepik

„Ове биљке су прилагођене сувим условима и клонуће ако је ваздух око њих превише влажан“, додаје он.

Мере опреза када користите овлаживач

Стручњаци имају неколико додатних речи опреза. Одржавање уређаја за овлаживање ваздуха чистим је кључно, као и осигурање да нема минералних наслага. Такође, када је у питању вода коју користите, немојте само да пуните свој овлаживач водом из славине.

Кључно је користити дестиловану воду да бисте избегли додатно оптерећење биљке водом из славине која може да садржи хлор или друге хемикалије.

Уређај поставите близу биљке, али не дозволите да додирује листове, такође водите рачуна да овлаживач користите штедљиво јер превелика влажност може довести до буђи , каже Деепика Адхикари, консултант у The Nature Hero.

Адхикари препоручује коришћење овлаживача четири до пет сати како би се избегло прекомерно влажење просторије. Овлаживач је пожељно укључити средином поподнева и искључити га пре вечери јер биљке не могу да упијају толико влаге увече, додаје она.

Ако је ваша кућна биљка била претерано заливена, требало би да искључите овлаживач или га једноставно удаљите од биљке. Ако листови биљке постану жути или смеђи, то значи да сте је превише залили.

Дневник/Пензионисани

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести