Помера се Земљин северни магнетни пол, могао би бити проблем за навигацију

Северни магнетни пол Земље се помера брзо према Русији због чега би могло бити проблема с мапама на телефонима и навигацијским системима, пише Си-Ен-Ен.
r
Фото: pixabay.com

Северни магнетни пол се користи за компасе, а за разлику од географског северног пола који је фиксан, северни магнетни пол се временом помера, односно креће се од канадског Арктика према Русији од 1831. године.

Но, његово убрзано померање према Сибиру у протеклим годинама брзином од 55 км годишње је присилило научнике да ажурирају Светски магнетни модел који користе цивилни навигацијски системи, Организација северноатлантског споразума те британска и америчка војска годину раније него је предвиђено, преноси Кликс.

"Због непланираних варијација у регији Арктика научници су припремили нови модел који прецизније представља промену магнетног поља од 2015. године до данас", саопштио је Амерички национални центар за океане и атмосферу.

Модел се обично ажурира сваких пет година, али је сада то морало бити учињено раније због сигурне навигације за војне сврхе, комерцијалне авиокомпаније, операције потраге и спасавања и слично.

Иако је војска примарни корисник модела, он се користи и за Гуглове и Еплове цивилне системе мапирања.

Промене сјеверног магнетног пола су резултат процеса дубоко у унутрашњости планете. Земљино магнетно поље се ствара у њеном течном језгру које чине течно гвожђе и никл.

EUR/RSD 117.9780
Најновије вести