Зашто неки пси спорије уче команде?

Ниједан пас није неваспитан, нити је у питању псећа грешка када нешто погрешно уради или поједе.
е
Фото: Pixabay.com

Љубимце до њиховог одраслог доба најчешће лоше васпитају или науче људи, не знајући заправо да подилажењем пса уче нежељене обрасце понашања. Тако настају лоши односи, који се заврше и остављањем пса на улици. За шта опет, није крива животиња, већ искључиво власници, који то никад нису требали ни да постану. Људи се често „залете” у куповини, допадне им се куче кад је мало, често се њиме не баве, јер немају времена и онда на крају кажу- има лош карактер. Напротив. Пси су производ нашег понашања према њима, бриге, љубави, пажње и најчешће- стрпљења. Било би много лакше када би будући власници прво размислили о времену које могу да посвете свом љубимцу, социјализацији, па затим и колико би им заиста одговарала млада животиња, јер је толико одраслих паса, који већ знају жељене обрасце понашања, и само чекају да буду удомљени. Да би пас научио неку команду потребно је „наоружати” се прво стрпљењем, друго „муницијом”, односно наградицама којима ћемо пса почастити сваки пут кад неку команду или трик уради исправно. И онда је свакодневно понављање, кључ успеха. Искусни тренери кажу да када једном ударите пса, тада сте учинили да он испадне паметнији од вас. Прво морате разумети животињску природу, а она је заправо једноставна. Животиње, па и псе, воде нагони. Нагон да једе, спава, пари се, трчи, односно игра. Уколико псу испуните потребу за њиховим нагонима, макар прва два, имаћете срећног, задовољног пса, који ће временом постати и послушан. Савет више је да са псом тренирате на празан стомак. Тада ће много боље реаговати на награде и желети да их „заради„.

Тренинг док је пас млад треба да се одржава сваки дан по 15 минута. Толико штене може да држи концентрацију, али можете поновити тренинг и више пута дневно. Пракса и понављање су кључ успеха да штене брзо савлада трикове. Још једна награда која добро дође уз храну јесте мажење по глави, које би требало да уследи само када је пас послушан. Када пас научи да седне, команду треба понављати свакодневно, али и прећи на следећу, како би остао мотивисан да и даље учи. Пси ће покушати и да се извуку из учења па кад почнете са командом „лези”, они сести. Не прихватајте половичну послушност, већ понављајте све док вас пас не послуша. Мењајте локације тренинга, није довољно само да вас љубимац слуша код куће, управо супротно. Колико добро сте савладали трик, показаће ситуација на улици, кад пас буде имао прегршт других интересантнијих ствари да уради, него да послуша команду. У учење нових команди можете убацити и играчке. Награда не мора доћи само у виду посластице или мажења. Сваки пут када пас правилно изведе трик, дајте му његову омиљену играчку. И на крају имајте самопоуздања. Уколико ни сами нисте сигурни шта радите, животиња ће то и те како осетити. Потребно је пуно времена и стрпљења како би пас био социјализован, а уколико немате довољно знања и времена, најбоље је да ствар препустите стручњаку, како би ваш пас и ви уживали у дружењу и провођењу времена заједно.

Фото: Pixabay.com

Трик са пеленама

Најчешће питање власника почетника је како пас да научи да пишки на простирка-пелену, а не свуда по кући. Можете пробати са капима које можете купити у пет шоповима, али још боље када се пас упишки на пелену, почастите га нагадом. Тада ће знати да је нешто добро урадио, похвалите га и помазите по глави. И сваки пут када обави нужду на предвиђеном месту наградите љубимца. Када савладате ово, време је да се пелена или новине почну вући ка вратима, све док пас не научи да се нужда обавља напољу.

Припремила: Маша Стакић

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести