Султанат Оман на ободу Арабијског полуострва избегао солитеризацију

Навикли на Арабијско полуострво, где доминирају дуге шешчане плаже и равнице, небодери и архитектонска чуда, од Абу Дабија и Дубаија до Кувајта, Бахреина, Катара и Саудијске Арабије, изненађују каменим брдима назубљени Оман, најтрадиционалнији међу земљама ове регије.
о
Фото: приватна архива

Најтрадиционалнији, јер неће велике зграде. Наравно да је Саудијска Арабија строжа законима, а пре реформи принца Мухамеда бин Салмана била је и најстрожа. У Оману је све ново дизано псеудотрационално. Рецимо, све зграде су на четири, шест и јаааако ретко осам и више спратова, све су коцкасте и са равним кровом, а све бојене у бело. Нема солитера и чуда неимарства као у оближњим Емиратима. Због султана Кабуса.

Кад сам се родио, а то не беше баш толико давно, није постојала држава Оман, већ Мускат и Оман, а онда 1970, кад сам имао неколико месеци бебећег живота, Кабус обори с власти претходног султана, свог оца, уз помоћ војске и Велике Британије, промени име државе у само Оман, застави дода грб, белу и зелену пругу (раније је била само црвена), схвати да је нафта велика прилика, те модернизова земљу. Саградио је и велико здање Краљевске опере. Владао је 50 година и 2020. се преселио на ахирет, без деце и уз један кратак и неплодан брак од тек три године. Његов контроверзни животни стил је дигао много прашине, али је у историју ушао као отац модерног Омана. Као султан је спровео политику модернизације и електрификације (нису имали баш пуно струје раније) и окончао међународну изолацију. Увео је телефон и изградио школе, болнице и путеве (имали су само десет километара пре њега). Његова владавина је довела до раста животног стандарда и развоја земље, укидања ропства, краја Дофар побуне и проглашења устава. Ропства? Па да. До пре неку годину ропство је било званично и у Мауританији, а он је то урадио 1970. Увео је омански ријал (вреди чак 2,50 евра) као званичну валуту, заменивши индијску рупију италир Марије Терезије!

Фото: приватна архива

Уз помоћ агенције „Алегра“, која нас је одвела на крстарење, пристали смо у оно што се у програму наводи као Мускат, престоницу Омана. Али, стварност је мало другачија. Заиста постоји Велики Мускат, спој три града - Старог Муската на истоку, старе престонице Матре, где пристају крузери, и Новог Муската који се протеже у равници западно од Матре. Нови Мускат је дело Кабуса, који је закључио да се Мускат не може ширити у брда, већ у равницу крај мора и пешчаних плажа. Тако смо се, и не знајући, договорили са таксистом да нас за 60 евра провоза до свих знаменитости. Сви су носили беле абаје, и капе које се зову кем или кеме, а имају обрубе разних дезена и боја, иако су све беле. Кажу да се сваки дан носи друга, постоје свечане, а по њима се препознаје и ко је богатун или сиромах.

Елем, прво смо ишли до Велике yамије Султана Кабуса, у Новом Мускату. Завршена је 2001. и огромних је димензија. Некако спокојна, подсећа на оне у Шпанији и Мароку, са својим вртовима и базенима. Може да прими 25.000 верника, а посебно је занимљиво што верници нису сунити и шиити, па чак ни алавити Сирије, већ - ибадити. Сматра се да су чак и најстарија грана ислама, јер су се издвојили пре него што су се сунити и шиити посвађали. Иако најстарији, једни су од толерантнијих, кажу, најтолерантнији после алавита. Толеранција се види јер се у Оману, за разлику од многих других земаља, слободно могу градити цркве и хиндуистички храмови.

Свакако је Кабусова yамија највећа ибадитска на свету, а имала је и највећи тепих икад саткан, но, данас је то тек други највећи, после градње Велике yамије султана Заједа у Абу Дабију. Ту је и величанствена Краљевска опера (не каже се Султанска, јер султан је сам по себи краљ) од белог мермера из Караре, јер је Кабус, школован у Британији, обожавао музику. На сунцу, заслепљује својим беласањем. Плажа Курум је омиљено место мештана, али и страних купача, а локалне девојке у гимназијским униформама не дају се сликати, ни саме, а поготово са непознатим мушкарцима.

Фото: приватна архива

Име Мускат је прилично добро познато, као мушкатни орашчић који је по граду добио име. Све то потиче од Португалаца и 16. века, кад су били поморска велесила и контролисали путеве зачина до Азије. Освојили су Мускат и Малаку, у Малезији, одакле су довозили орашчић у Европу и ето имена преко „успутне станице“. Португалци су саградили и моћне тврђаве у Мускату и Матри и држали из док их Османлије нису истерале (чак тамо су дошли!), да би се на крају Оманци ослободили свих. Оман је после тога био центар трговине зачинима и робљем, имајући кључно место као раскрсница трговине између Источне Африке и Индије. Омански султан је једно време боравио у Занзибару, јер је то била његова територија, а све кулминира тиме да је, за разлику од Емирата, овде пуно мулата (мелеза црнаца и белаца) и чистих Африканаца, потомака робова из данашње Танзаније, Кеније и Мозамбика.

Елем, палата Ал-Алам је још једно ремек-дело смиреног оманског погледа на свет и луксуз. Све савршено, естетски довршено и непретенциозно, ако иједна краљевска палата може бити непретенциозна. Иза ње, пружа се тврђава Ал-Yалали, на тамносмеђим литицама.

Бели балкони Матре подсећају на стрипове Корта Малтезеа и песме Дарка Рундека. Као да вас неко одведе у колонијално доба, Индију или Занзибар. Плаво море и обала Индијског океана. Гледамо ка Гоу и Бомбају. Сук, пијаца у Матри, извор је свакојаких делиција и сувенира - мошусних сапуна, шалова од Кашмира, индијске брзе хране. Цене делују повољно, али је варка – један ријал је 300 динара. Кинеске копије ханyара, националног ножа и поноса, свуда су. Идемо на чај од затара, мог омиљеног арапског зачина. И мачака је свуда, највећи су пријатељи. Мирне су и воле да се мазе. А кад се не плаше људи, значи да су и они питоми. И зато је Оман оаза мира и визуелне хармоније на лудом Арабијском полуострву.

Жикица Милошевић

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести