ЈЕДЕ СЕ НЕУМЕРЕНО АЛ‘ БРЗО Период је слава, лекар апелује да будете опрезни са гозбом

Нажалост, због брзе конзумације хране може доћи и до озбиљнијих компликација у нашем организму.
kuvar hrana
Фото: pixabay.com

У јеку смо периода слава и сви већ врло добро знамо како изгледа гозба у Србији. Мало сухомеснатог, мало чорбице, па сарма, печење, колачи, а на све то и алкохол. Онда и не чуди зашто често долази до болова у стомаку након славске вечере, а неретко и до озбиљнијих компликација.

Како за Telegraf.rs објашњава гастроентеролог проф. др Александар Нагорни, до оптерећења панкреаса долази када се приликом конзумирања врло масне и тешке хране ослобађају ензими који је разлажу, а додатан проблем ствара и алкохол.

Фото: pixabay.com

Нажалост, због брзе конзумације хране може доћи и до озбиљнијих компликација у нашем организму, па чак и до гушења. Често је неопходна ендоскопска процедура извлачења комада хране, а могу се појавити и хемороиди.

- Сви ми знамо да се једе неумерено и брзо, а код старијих је могуће да се поједу већи комади хране који могу да се заглаве у једњаку, па да буде потребна ендоскопска процедура извлачења. Могуће је да већа количина оптерети желудац која ће изазвати мучнине и нагоне на повраћање, а то додатно повећава секрецију желудачне киселине која се враћа у једњак и изазива горушицу. Ако се то јави у току ноћи, храна може да се аспирира и врати у дисајне путеве. Надражај жучне кесице у нашој популацији долази у славско време, као и акутне упале панкреаса. Такође може доћи до поремећаја у пражњењу било проливастих столица у комбинацији са алкохолом или храном која се не једе често, па до застоја. Код застоја и употребе алкохола може доћи до крварења у облику хемороида - појашњава професор Нагорни.

Фото: Dnevnik.rs

Он ипак тврди да је овај сценарио могуће спречити, а да је кључ умереност, али и дуго жвакање хране.

- Када нам понуде храну суштина је у умерености. Један колега ми је причао да тамо где он иде док не попије гајбу пива гост не иде на друго место. Главни савет је бити умерен. Неки људи иду на по 5-6 места и свуда једу. Потребно је добро уситнити храну, не морате да бројите, али не гутајте брзо, а храну је потребно сажвакати минимално 33 пута - саветује он.

Наш саговорник каже да уколико већ дође до одређених проблема, потребно је унети лекове који поправљају дигестивни тракт, као и оне који ће смањити секрецију хлороводоничне киселине, али и оне за олакшање гасова.

У новембру чак 6 мрсних слава

Само у новембру месецу је чак 6 мрсних слава на којима су гозбе углавном богате и пуне масне и јаке хране. Поред њих ту су и славе које се обележавају посно, те ће трпеза у овим домаћинствима сигурно бити лаганија.

Фото: Youtube Printscreen

Прва мрсна слава по реду празновала се 11. новембра - Преподобни Аврамије Затвореник, затим  Козма и Дамјан - Врачеви, који су падали 14. новембра. Само два дана касније славио се Ђурђиц, док данас 21. новембра прослављамо једну од најпопуларнијих слава код Срба - Аранђеловдан. Свети Јован Милостиви обележава се 25. новембра, а следећег дана слави се Свети Јован Златоусти.

Након овог низа мрсних слава следи божићни пост, а прва мрсна слава чека нас 9. јануара, а у питању је Свети Стефан.

 (Telegraf.rs/Јелена Стефановић)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести