УЖИВАЈТЕ У РАСКОШНОМ УКУСУ МАЂАРСКЕ КУХИЊЕ Шницле у сосу од димљене паприке и павлаке
Ево рецепта за мађарске ловачке шницле у ароматичном сосу од димљене паприке, павлаке и лука – јело које мирише на старинске кухиње Паноније, а месо се дословно топи у устима.
Ако волите јела пуна дубоких, земљаних арома које миришу на кухиње старе Европе, мађарске шницле у сосу од димљене паприке и павлаке биће право откровење. Ово традиционално јело спаја нежне, мекане комаде меса који се топе у устима са богатим сосом пуним лука, зачина и димљене црвене паприке – омиљеног састојка сваког правог мађарског лонца.
Једноставне за припрему, а раскошног укуса, ове шницле су идеалан избор за недељни ручак или породично окупљање. Уз тестенину, пире или tarhonyu, добијате оброк који греје душу и мами осмех већ при првом залогају.
Састојци (за 4 особе):
800 г свињског бута или вратине (може и телетина или јунетина)
2 главице црног лука (крупно сецкане)
3 чена белог лука
1 кашика свињске масти или уља
1 кашика брашна
1 кашика слатке димљене црвене паприке
100 мл белог вина (или вода, по избору)
200 мл киселе павлаке (или павлаке за кување ако више волиш кремастије)
1 кафена кашичица љуте туцане паприке (по укусу)
1/2 кашичице мајчине душице
1 ловоров лист
Со и бибер по укусу
500 мл бујона или воде
Припрема:
1. Припрема меса
Месо исеци на тање шницле, отприлике дебљине прста.
Посоли и побибери, па благо излупај тучком да омекша.
Уваљај шницле у брашно и кратко их пропржи на свињској масти с обе стране док не порумене. Извади их на тањир.
2. Динстање лука
У исту масноћу додај сецкани црни лук и динстај док не постане стакласт.
Додај ситно сецкан бели лук, па одмах убаци димљену паприку и љуту паприку – али пази, паприка не сме да загори! Само кратко пропржи (неколико секунди), да пусти мирис.
3. Враћање меса и кување
Врате шницле назад у шерпу, додај вино, ловоров лист и мајчину душицу.
Налиј бујоном или водом толико да месо огрезне.
Поклопи и крчкај на тихој ватри минимум 60–90 минута, док месо не омекша толико да се растура виљушком.
4. Финални додаци
Када је месо скроз мекано, умешај павлаку и лагано прокувај још 5–10 минута да се укуси сједине.
По потреби досоли и додај још паприке ако волиш јаче.
Најлепше иде уз:
домаће широке резанце или тестенину
кромпир-пире
кукурузне кнедле
или традиционалне tarhonye (мађарска ситна тестенина)
Поспите све сецканим першуном и послужите уз кисели краставац или салату од киселог купуса – за пун угођај.
Димљена паприка је кључ укуса – користи праву мађарску димљену, не обичну црвену.