few clouds
19°C
18.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1752
usd
100.8392
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УЖИВАЈТЕ У РАСКОШНОМ УКУСУ МАЂАРСКЕ КУХИЊЕ Шницле у сосу од димљене паприке и павлаке

18.07.2025. 17:25 17:33
Пише:
Извор:
Стил Курир
месо
Фото: Ilustracija pixabay

Ево рецепта за мађарске ловачке шницле у ароматичном сосу од димљене паприке, павлаке и лука – јело које мирише на старинске кухиње Паноније, а месо се дословно топи у устима.

Ако волите јела пуна дубоких, земљаних арома које миришу на кухиње старе Европе, мађарске шницле у сосу од димљене паприке и павлаке биће право откровење. Ово традиционално јело спаја нежне, мекане комаде меса који се топе у устима са богатим сосом пуним лука, зачина и димљене црвене паприке – омиљеног састојка сваког правог мађарског лонца.

Једноставне за припрему, а раскошног укуса, ове шницле су идеалан избор за недељни ручак или породично окупљање. Уз тестенину, пире или tarhonyu, добијате оброк који греје душу и мами осмех већ при првом залогају.

Састојци (за 4 особе):

800 г свињског бута или вратине (може и телетина или јунетина)

2 главице црног лука (крупно сецкане)

3 чена белог лука

1 кашика свињске масти или уља

1 кашика брашна

1 кашика слатке димљене црвене паприке

100 мл белог вина (или вода, по избору)

200 мл киселе павлаке (или павлаке за кување ако више волиш кремастије)

1 кафена кашичица љуте туцане паприке (по укусу)

1/2 кашичице мајчине душице

1 ловоров лист

Со и бибер по укусу

500 мл бујона или воде

Припрема:

1. Припрема меса

Месо исеци на тање шницле, отприлике дебљине прста.

Посоли и побибери, па благо излупај тучком да омекша.

Уваљај шницле у брашно и кратко их пропржи на свињској масти с обе стране док не порумене. Извади их на тањир.

2. Динстање лука

У исту масноћу додај сецкани црни лук и динстај док не постане стакласт.

Додај ситно сецкан бели лук, па одмах убаци димљену паприку и љуту паприку – али пази, паприка не сме да загори! Само кратко пропржи (неколико секунди), да пусти мирис.

3. Враћање меса и кување

Врате шницле назад у шерпу, додај вино, ловоров лист и мајчину душицу.

Налиј бујоном или водом толико да месо огрезне.

Поклопи и крчкај на тихој ватри минимум 60–90 минута, док месо не омекша толико да се растура виљушком.

4. Финални додаци

Када је месо скроз мекано, умешај павлаку и лагано прокувај још 5–10 минута да се укуси сједине.

По потреби досоли и додај још паприке ако волиш јаче.

Најлепше иде уз:

домаће широке резанце или тестенину

кромпир-пире

кукурузне кнедле

или традиционалне tarhonye (мађарска ситна тестенина)

Поспите све сецканим першуном и послужите уз кисели краставац или салату од киселог купуса – за пун угођај.

Димљена паприка је кључ укуса – користи праву мађарску димљену, не обичну црвену.

Извор:
Стил Курир
Пише:
Пошаљите коментар
НАЈСОЧНИЈЕ ФАШИРАНЕ ШНИЦЛЕ! Турци не стављају ни јаја ни презле, а овај УКУС ће вас одушевити

Турски рецепт за фаширане шницле!

da

НАЈСОЧНИЈЕ ФАШИРАНЕ ШНИЦЛЕ! Турци не стављају ни јаја ни презле, а овај УКУС ће вас одушевити

07.07.2025. 18:49 18:58
САВРШЕНЕ БЕЧКЕ ШНИЦЛЕ ПРАВЕ СЕ САМО ОВАКО Тајна смесе за поховање је у САМО ЈЕДНОМ САСТОЈКУ
šnicla

САВРШЕНЕ БЕЧКЕ ШНИЦЛЕ ПРАВЕ СЕ САМО ОВАКО Тајна смесе за поховање је у САМО ЈЕДНОМ САСТОЈКУ

17.01.2025. 20:56 21:14