"Алмамонси" истражују и штите Фрушку Гору

Настали пре три године, до појаве коронавируса „Алмамонси”, једно од четири огранка  Удружење грађана „3Д свет”, су били неактивни, међутим, неизвесност која је завладала, и могућ губитак посла и новца, појединце су инспирисали да се запитају шта ће бити ако такво стање потраје.
1
Фото: Dnevnik.rs

„Алмамонси” су чувари и заштитници Фрушке горе, који је истражују, залазећи у историјске податке и чињенице, и проучавају биљни и животињски свет, уједно користећи за исхрану плодове који се нађу на том путу.

– Одлучили смо да одемо у природу и наберемо то што нађемо, а нашли смо зову, маслачке и печурке – објашњава идејни творац Удружења „3Д свет” и иницијатор„Алмамонса” Леон Шурбановић. – Моја породица и ја у том тренутку код куће имамо све што нам је потребно, али одлучили смо да размишљамо унапред и да научимо да преживимо у природи. Игром случаја, упознали смо људе из Сусека, Луга, Свилоша и Грабова, који веома посвећено истражују та места, као и људе из Удружења „Фрушкаћ”, а придружио нам се и Алпинистички одсек Нови Сад, и сви смо се повезали. Окупљамо људе који желе да се упусте у истраживање природе као извора живота, и позивамо све који имају и неко шире знање да пођу с нама јер на тај начин можемо много научити. Све је то основна идеја „Алмамонса”.

Акције „Алмамонса” организују се суботом. Прва је била у Старим Лединцима, у којој су набрали доста маслачака од чијих су цветова и корена направили салату и карактеристичан народни лек. Током наредних акција обишли су целе Лединце, потес према Старом Раковцу, каменолом Кишњеву главу, Град духова, део од Петроварадина до Сремских Карловаца, део Чортановаца, манастир Гргетег, Врдничку кулу и још неколицину места у тим крајевима.

– Ја, који познајем цео тај терен, први пут сам видео да у Раковцу на гробљу постоји капела као из предела Италије или Сицилије – открива Леон. – Увек се трудимо да акцијама повежемо људе. Рецимо, један од наших пријатеља, иначе управник путујућег позоришта „Вилин коњиц” Светозар Перић је у једној од акција правио фрулице од стабла липе, у које смо свирали док смо ишли кроз шуму. У Старим Лединцима налазе се турски водоводи, односно старе чесме, вероватно из 15-16. века, које смо такође обишли. 

Фото: Dnevnik.rs

За израз „Алма монс” Леон је први пут чуо од Владимира Лабата, који је тврдио да то значи „света Фрушка гора”, међутим развојем интернета и истраживањем, дошао је до податка да је реч о римском називу за Фрушку гору. Заправо је некадашње острво у Панонском мору, које данас знамо као Фрушку гору, по Леоновим сазнањима, носило назив Плодна гора, што је дословни превод појма „Алма монс”.

АкцијеАлмамонсаорганизују се суботом. Прва је била у Старим Лединцима, у којој су набрали доста маслачака од чијих су цветова и корена направили салату и карактеристичан народни лек

– Желимо комплетно да мапирамо Фрушку гору и иза свега ће стајати стручњаци, имена и презимена. Забележићемо историјски потковане приче. Желимо да нам током шетње неки историчар прича о знаменитостима, биолог о врстама биљака и инсеката, а локални становник, који ту деценијама живи, занимљивост за коју само мештани знају... Желимо да наш Алмамонс – Фрушка гора постане светска истраживачка дестинација. Многи не схватају какво је она благо, а надохват руке нам је. Нико не може боље да познаје ни Фрушку гору, ни Нови Сад, ни Петроварадинску тврђаву, од оних који их истински воле – закључује Леон Шурбановић.

Текст и фото: Б. Павковић

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести