Од малих ногу књигу треба заволети

Градска библиотека у Новом Саду пре 60 година препознала је потребу деце-читалаца и издвојила Дечје одељење као посебну целину. Запослени у Библиотеци кажу да желе да што раније заинтересују децу

 за читање и у ту сврху за њих организују многобројне активности, од едукативних радионица до дружења с писцима дечјих књига. Циљ им је да деца стекну навику да читају и да тако утичу на своју околину.

– Дечје одељење је намењено деци од најмлађег узраста до 14 година и оно је активно током целе године – каже руководилац тог одељења Катарина Новаковић. – Ми се трудимо да деца библиотеку доживе на најбољи могући начин као место где се осећају лепо и пријатно, да им помогнемо у одрастању и на тај начин допринесемо читалачкој култури.

Најмлађи чланови Градске библиотеке су бебе. За њих су увек спремене сликовнице, преклапалице и разне илустрације. Како деца одрастају, тако се мењају и њихова интересовања, а родитељи почињу да узимају озбиљније књиге с више текста и мање илустрација, као што су бајке, басне или збирке песама.
Наша саговорница наводи да су интересовања деце различита и да запослени у библиотеци морају у сваком тренутку препознати шта дете жели и препоручити му најбољу књигу.

– Дечји класици домаћих и страних аутора су увек популарни. То су романи Слободана Станишића о Душану и његовом царству или „Хајдук у Београду” Градимира Стојковића. Затим, ту су и писци који су ушли у школску лектиру, Љубивоје Ршумовић, Перо Зубац, Добрица Ерић, Раша Попов и многи други. Од страних аутора деца читају Yека Лондона и романе Агате Кристи, а неки желе да читају само енциклопедије. За децу узраста 13 и 14 година интересантне су неке ангажованије теме типа „Спасавање Франческе”. Књига „Ми, деца са станице Зоо” се такође и даље чита – објашњава Катарина Новаковић, и додаје да су деци увек занимљиви романи који су екранизовани, попут „Летописа Нарније”. – Деца најпре погледају филм, а екранизација није увек најбоље решење и онда одлуче да прочитају књигу и доживе је на неки свој начин.

Дуго година Дечје одељење Градске библиотеке сарађује с новосадским вртићима и средњим школама. Прваци који први пут дођу у библиотеку, на поклон добијају бесплатну чланарину у трајању од годину, што треба да их подстакне да остану чланови библиотеке.
Током целе године Градска билбиотека организује многе активности и учествује у њима. За најмлађе чланове ту су креативне радионице, чија основа је увек књига, било да је то проза или поезија, а понекад су ту и неки yинглови из серија. Писци дечјих књига долазе у посету и представљају своја најновија дела, а илустратори на изложбама приказују своје стваралаштво.

– Дечје одељење Градске библиотеке учествује и на градским дечјим манифестацијама као што су „Змајеве дечје игре”, „Распустилиште”, „Новосадско дечје лето” и друге. Посебно треба издвојити традиционални маскенбал, који се већ 13 година одржава у нашој организацији увек последњег петка у августу. То је свечаност поводом почетка школске године и опроштај с распустом.

А пре свега ћемо 2. априла прославити Светски дан дечје књиге – вели наша саговорница и додаје да ће обележавање њиховог јубилеја трајати до краја године и да ће тада најбољим читаоцима бити додељена традиционална награда „Књига у срцу”.
Иако постоји 60 година, Дечје одељење Градске бибиотеке у Новом Саду још увек нема име нити свој лого, а прославом јубилеја треба да буде решено и то питање. Међутим, све активности су приказане су на сајту Градске библиотеке и у часопису „ Библиотечки путоказ” .

И. Крагуљ

Изложба ликовних радова

Изложба дечјих ликовних радова на тему „Библиотека пуна књига, слова и маште”, која је организована поводом јубилеја отворена је у петак, а свечаности је присуствовао члан Градског већа за културу Вања Вученовић.
Уприличен је и музички део програма, у којем су наступили ученици новосадских основних школа.
Посетиоци Градске библиотеке ће у наредних месец дана моћи да виде 71 рад ученика основних школа из Новог Сада, Београда, Књажевца, Куршумлије, Кисача, Вршца, Змајева, Сремске Каменице, Бача и Бегеча. На конкурс је пристило чак 300 радова из 20 школа. Ликовни радови су настали у оквиру конкурса на поменуту тему, а стручни жири је изабрао најбоље. Најбољи рад на задату тему урадила је Антонина Обрадовић, ученица 3. разреда ОШ „Стеван Синђелић” из Београда, друго место деле Љубица Дабић, ученица 8. разреда ОШ „Јован Поповић” из Новог Сада, и Душан Боричић, ученик 4. разреда ОШ „Петефи Шандор” из Новог Сада, док треће место деле Адриан Поповић, 3. разред ОШ „Дринка Павловић” Београд, Анђела Хорват, 2. разред ОШ „Вељко Петровић” Бегеч и Кристина Тривковић, 4. разред ОШ „Јован Јовановић Змај” Сремска Каменица. Специјалну награду освојила је шестогодишња Лана Басарић која иде у вртић „Пинокио” у Бегечу.

 

EUR/RSD 117.5937
Најновије вести