Сезонски рад у Немачкој студентима све милији

Све већи број новосадских студената одлази у Немачку преко Work and Holiday програма, где током 90 дана могу да раде, зараде динар и посете нека лепа места. Зарада углавном зависи од врсте посла и од тога колико су студенти били вредни, али и познавали немачки језик.
1
Фото: Dnevnik.rs

За разлику од Work and Holiday програма за Америку, за коју још увек влада највећа заинтересованост, за рад у Немачкој нема визирања, због чега је могућност одласка готово загарантована. Директор развоја у агенцији „Experience” Жељко Квесић казао је да је број заинтересованих све већи због тога што су програми за тромесечни рад у Немачкој повољнији, посебно због тога што је та држава много ближа нашој, те је и инвестирање у путовање много јефтиније. 

"То је релативно нов програм, који смо покренули пре три године, али постаје све популарнији, због чега ове године очекујемо да у Немачку преко лета оде дупло више студената него лане",рекао је Квесић, додајући да су немачки послодавци много укљученији у избор радника од америчких. – Овде је централна фигура послодавац, који се више труди и брине за студенте јер им је веома битно то да они буду срећни. Такође, смештај је за студенте често бесплатан, што им је прилика за додатну зараду.

Студенти који живе ван територије Европске уније, у Немачкој, по закону, могу имати само један посао, те је могућност зараде у односу на Америку мања. Носилац њихове радне визе је послодавац, стога он, уз помоћ сарадничке организације у Немачкој, сређује документацију која је студентима неопходна за рад. Све папире који се захтевају за посао у Немачкој издаје им тамошње министарство рада, и то по доласку.

То је релативно нов програм, који смо покренули пре три године, али постаје све популарнији, због чега ове године очекујемо да у Немачку преко лета оде дупло више студената него лане (Жељко Квесић)

Ипак, понуда за сезонски посао у Немачкој је у Новом Саду још увек ограничена па мањи број агенција нуди програме за рад у тој држави. То нам је потврдила и студенткиња немачког језика Јована Марковић, која се ове године први пут пријавила за тај програм у једној од градских агенција.

" Још лане сам почела да се распитујем за рад у Немачкој,  али је тада понуда била ограничена, за разлику од ове године, када је тај број порастао – објашњава Јована, додајући да се за програм пријавила заједно с колегама с факултета те да је тај програм видела као добру прилику за побољшање знања немачког језика. – Неколико дана по пријави смо имали разговор у агенцији да би проверили наше знање језика, а пошто је то веома добро прошло, добили смо убрзо понуду за посао у концепт-забавном парку у малом месту покрај Либека, што смо и прижељкивали."

Директор развоја у агенцији „Experience” Жељко Квесић објаснио је да је у Немачкој присутан дефицит радне снаге, стога студенти не морају савршено да познају немачки да би радили у ресторанима, кафићима, продавницама, забавним парковима и томе слично. По његовим речима, студенти су заинтересовани за различите дестинације у Немачкој, али, ипак, треба да воде рачуна о томе да су по правилу у већим градовима већи трошкови. Он напомиње да њихова агенција нуди сличне програме и за рад у Француској, за коју такође влада велико интересовање, па не чуди то што се све већи број студената одлучује за рад у европским градовима.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.5799
Најновије вести