Аналитичари: Разлаз ДФ изненађење, али и очекивани потез

ПОДГОРИЦА: Одлуку да странке Демократског фронта политичку борбу убудуће воде одвојено за аналитичаре је Изненађење, али и очекиван потез.
andrija mandic
Фото: Youtube Printscreen

Ана Ненезић из ЦЕМИ-ја каже да као што су често говорили током и након председничке кампање коју је водио Андрија Мандић, даљу политику определиће сам Мандићев резултат на изборима.

"Имајући у виду да тај резултат није био задовољавајући за ДФ, оно што се потпуно реално очекивало, политички врло логично да се они позиционирају и врате на почетне радикалне позиције", сматра Ненезић.

Професорка са Универзитета Доња Горица Николета Ђукановић истиче да је, ипак, у питању коалиција која постоји јако дуго и функционисала је као јединствена партијска структура.

"Негђе изненађује, али мислим да унутар њих не постоје толико различита мишљења по питању развоја или кључних елементарних питања у односу на унутрашњу и спољну политику", сматра Ђукановић.

Осим разлаза ДФ-а, овај предизборни период обележиле су и кадровске промене, али за сада само у опозицији.

Тако ће ДПС на ове изборе изаћи пред бираче без имена која су дуго година била заштитни знак те партије. Новина је и то што на изборним листама СД-а, СДП-а и Либералне партије неће бити лидера тих странака.

Ипак, са таквим одлукама партије су, сматрају у ЦЕМИ-у закасниле.

"То су промене које је требало да буду започете ако не након парламентарних избора онда након локалних избора у Подгорици, поруке бирача су биле јасне. Страх ме да смо сада ушли у нешто што је закашнела реакција, нема довољно времена да ове промене искомуницирате ка самим бирачима", каже Ненезић.

Управо због тога, питање је, каже Ђукановић, колико ће кадровска освежења помоћи партијама да задрже старе, и придобију нове гласаче.

"Да ли је то довољно да заустави осипање гласова од 2016. године до 2020. преко прошлогодишњих и овогодишњих избора и да ли ће бити довољно да закамуфлира ону дубинску реформу која је била потребна. Мислим да су те партије на овај начин деловале тако у претходном периоду. Мислим да се то не би десило по питању њиховог рејтинга", наводи Ђукановић.

А да представе нове кадрове и понуде решење за бројне проблеме у друштву, партије ће имати нешто мање од месец, колико ће трајати изборна кампања. Разлог је што су, кажу  саговорнице портала РТЦГ, многи очекивали одгађање избора.

Но, једно је сигурно, кажу. У кампањи ће доминирати економске теме, а све мање идентитетска и национална питања.

"Политика се може водити на начин као што се то радило раније. Видите да грађани не реагују на исти начин на националне приче које су узбуњивале јавност, емоције и извлачили нас на биралишта, јер смо све изборе представљали као кључне и историјске изборе и усмерити кретање државе. Сад су теме другачије", каже Ненезић.

"Посебно спољна политика ће бити интересантна како је даље развијати, јер мислим да партије које ће сутра формирати владу итекакао различите не само са становишта њихових партијских интереса него и по томе како виде будући спољно политички развој Црне Горе. То су теме око којих ће се тешко правити компромис", каже Ђукановић.

А да ли ће га бити, кажу, имаћемо прилику да гледамо након 11. јуна.

Тада ћемо и знати да ли ће и ови избори бити само још један чин у нестабилној политичкој драми или ће пак Црна Гора након три године ући у мирну луку.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести