Мировић: Будући Музеј 2021 културни легат Новог Сада и Војводине

Посланици Скупштини на последњем прошлогодишњем заседању донели су одлуку о оснивању Установе „Музеј 2021”, која би требало да се усели у зграду садашњег Радија Радио-телевизије Војводине који ће се преселити у нову зграду РТВ-а на Мишелуку.
d
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

По плану, у згради би на око 3.000 квадрата био изложбени простор за људе и културно стваралаштво 20. века, односно који ће се бавити „приватним животом Новог Сада и Војводине” у 20. веку и почетком 21.

Опозициони посланици, уочи усвајања одлуке, критиковали су је, наводећи да се тиме нерационално троши новац на нови музеј, додајући да у Новом Саду има више музејских простора и да би њих требало искористити, а не градити нови.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић не слаже се с тим тврдњама, наводећи да је градски и покрајински музеј „недовољан да бисмо исказали све богатство наше културне традиције, посебно у 20. веку”. Он наводи да је велики број људи који су стварали у 20. веку, значајни културни домети су обележили и Нови Сад и Војводину током прошлог столећа, те да је идеја да се тај садржај обједини на једном месту.

– Нови Сад је центар стрипа, а нисам баш сигуран да су музеји града и Војводине посебну пажњу посветили томе – нагласио је Мировић. – Нови Сад има веома богату филмску традицију и на корак смо од тога да договоримо дигитализацију комплетне филмске грађе двеју наших продукцијских кућа – „Неопланта филм” и „Звезда филм”, да све филмове прво обновимо и дигитализујемо јер су неки у таквом стању да треба мало више техничке и технолошке пажње да би се ти обновили. За то смо определили 40 милиона динара у буџету за ову годину.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Велики је број људи који су стварали у 20. веку, значајни културни домети су обележили и Нови Сад и Војводину током прошлог столећа, те је идеја да се тај садржај обједини на једном месту, каже Мировић

Како је додао, идеја је да се у новом музеју у Улици Игњата Павласа представе најзначајнији културни ствараоци, који ће имати свој кутак, попут Вељка Петровића, Александра Тишме, Драшка Ређепа и многих других.

– Они ће у једној технолошкој иновацији бити оживљени кроз 3Д и 4Д моделе, где ће моћи да се комуницира с њима и слично. То тренутно немамо ни у једном музеју. Дакле, није ту ствар простора у којем треба да окачимо неке слике и на досадашњи начин представимо музеолошке артефакте, већ је у питању ултрамодеран простор који ће бити атрактиван за све грађане и туристе и који ће бити нека врста културног легата 20. века Новог Сада и Војводине – казао је недавно председник Покрајинске владе.

Он је напоменуо да у актуелним музејским просторима модерно стваралаштво није представљено на одговарајући начин, а поготово што у Новом Саду нема таквог простора који ће посветити пажње појединим уметничким областима које су биле обележје Новог Сада у минулом веку.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић


Стари-нови „Студио М”

Мировић је навео да ће се очувати функција „Студија М”, али ће тај простор бити обновљен и осавремењен.

– Он ће бити потпуно сачуван и биће нека врста новог „Студија М”, где ће поп и рок састави и ансамбли традиционалне музике, као и џез музичари имати свој простор. Данас многи наступају у Синагоги. Синагога јесте сјајан простор, али имаћемо сјајну салу у потпуно обновљеном „Студију М”, која ће бити ново богатство Новог Сада. У садашњем „Студију М” не може да се наступа јер лети нема услова, зими још мање, техника не постоји, све то морамо да радимо.


– Рецимо, музичка продукција. Шлагер је настао у Новом Саду, поп музика је настала у Новом Саду. Рокенрол има снажну традицију, а ми то све не баштинимо. То не може у техничко-технолошком и музеолошком смислу бити део који се излаже, имајући у виду простор и услове којима располажу музеји града и Војводине. Представљање тога о чему говорим мора да буде у ултрамодерном простору, који подразумева дигиталне форме и могућност савременог презентовања вредности, а овде за то немамо услове – појаснио је Игор Мировић.

Што се рокова за реализацију поменутог пројекта тиче, председник Покрајинске владе наводи да је у току је финансирање пројектне документације.

– Издвојили смо новац за припрему пројекта. Када будемо добили грађевинску дозволу, очекујем у мају или јуну, онда ћемо знати и колико нам новца треба. Ради се о веома амбициозном пројекту, који неће бити јефтин, али рачунамо на подршку Владе Србије и Града Новог Сада. Они су већ исказали намеру да један такав пројекат помогну, што значи да ћемо и у овом случају бити окупљени око пројекта – закључио је Мировић.

А. Савановић

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести