Бурунди не мења свој став према Косову

БЕОГРАД: Бурунди је генерално против сецесије и зато је донео одлуку о повлачењу признања Косова, рекао је данас у Београду министар спољних послова те земље Езекјела Нибиџира, а српски министар Ивица Дачић указао је да је Бурунди својом прошлогодишњом одлуком о повлачењу признања Косова допринео промени односа снага на међународном плану и положаја Србије у преговарачком процесу, без које је трајно решење немогуће. 
dacic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Дачић је, на заједничкој конференцији за штампу, подсетио да је прошле године, у готово исто време посетио Бурунди и да му је тада уручена нота о повлачењу признања једнострано проглашене независности Косова. 

„То је било на почетку нашег пропцеса, а одлука Бурундија је веома значајна јер се ради о великој земљи са десет милиона становника“, пренео је он. 

Дачић је указао да је до сада 13 земаља повукло признање независности Косова, што је променило однос снага на међународном плану, положај Србије у преговарачком процесу и допринело што је међународна заједница увидела да није могуће постићи ниједно трајно решење без Србије. 

Такође је подсетио да је Бурунди гласао против пријема Косова у Интерполу. 

„У гостима су нам прави пријатељи који подржавају ставове Србије, међународно право, који су против једностраних аката, као што је једнострано проглашење независности Косова“, рекао је он. 

Министар Бурундија Нибиџира рекао је да је Бурунди јавно, а не потајно, повукао признање Косова, и да је о њој обавештен цео свет. 

„То је одлука коју Бурунди сматра исправном. Бурунди је увек био против сецесије. И зато смо овде да пренесемо српском народу да је одлука коју смо донели иреверзибилна“, нагласио је он. 

Нибиџира је, упитан да ли ће и на следећем гласању о чланству Косова у међународним организацијама, Бурунди гласати против, рекао да став његове земље остаје непромењен. 

Дачић: Не разумем потребу Приштине за самоубилачким потезима

Ивица Дачић пренео је данас да је Косово поново поднело захтев за чланство у Интерпол и рекао да не разуме потребу за таквим самоубилачким потезима. 

Дачић је, на конференцији за штампу министру спољних послова Републике Бурунди Езекјелу Нибижиру, рекао да ће поново бити гласање о чланству Косова у Интерполу. 

Подсетио је да је Бурунди на прошлом гласању гласала против чланства Косова у Интерполу. „Одмах да кажем министру, да га не бих звао пред заседање... опет ће бити гласање о Косову у Интерполу“, нагласио је Дачић, обраћајући се министру Нибижиру. 

Изразио је уверење да ће Косово својим новим захтевом опет изгубити и то са "још горим резултатом", него што је то био случај на прошлом одлучивању у Интерполу. 

„Можда ће се пријавити и за Унеско. Ми се припремамо за ту борбу“, поручио је он.

Јел сте бранили Устав када је проглашена независност?

БЕОГРАД: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да питање разграничења Србије и Косова није нова идеја и да је о њој председник Александар Вучић говорио још пре годину дана јавно, а не "по ћошковима или тајним састанцима".

"Истовремено сам рекао да у дијалогу који је прекинит та тема није ни започета ни разрађивана али сам рекао да смо отворени за све друге предлоге и компромисе који долазе. Да ли сте ви чули за неки предлог, да ли сте чули да је неко нешто предложио? И сада пошто знате да о томе говорим већ 10 година, занимљиво је да јуче и данас на исту тему се слажу Двери, Вук Јеремић, Рамуш Харадинај, Санда Рашковић, неки аналитичари", рекао је Дачић на конференцији за новинаре.

Он је казао да су то људи из времена Војислава Коштунице и Бориса Тадића, односно из времена када је донет Устав у чијој преамбули стоји КИМ, као и да је из тог времена "у аманет" остављено проглашење независности Косва.

"Па сада ти мене питају да ли је то (разграничење) у скаладу са Уставом. Нека одговоре мени на питање шта сте ви урадили у одбрани Устава 2008. године, када је приоглашена независност, када је окупиран део наше територије, шта сте урадили да ли сте покренули војску, шта сте урадили. Милошевић је ратовао за Косово, а ви сте запалили амбасаде и посластичарнице горанаца. И то вам је одбрана Устава. Што нисте приогласили окупацију Србије", упитао је Дачић. 

Он је додао да је у време Коштунице и Тадића суду у Хагу предато да оцени једностарану независност, као и да је немачкој канцеларки Ангели меркел обећано да се након изјашњавања суда у Хагу о томе неће расправљати.

"Поставили сте лоше питање случајно или намерно, ја мислим више намерно јер је постављено да се оцени декларација да ли је у складу са међународним правом, а не да ли је проглашење независности у складу са међународним правом. Ту одлуку суда данас користе на сваком месту представници Приштине и међународних организација", рекао је Дачић.

Он се запитао и ко је пребацио преговоре у Брисел - да ли је то била та власт и ко је у тим преговорима разговарао о граници.

"Сећате се да су Срби тада палили контејнере на административној линији. 84 земље су признале Косово у време њихове власти. За време мог мандата 9 земаља је признало, а 13 повукло признање и ви ћете сада мени да причате да ја издајем Косово. На погрешну страну сте се усмерили. Шта сте ви урадили за то. Милошевић се бар борио, оставио резолуцију 1244, а шта сте ви оставили - независност, признање 84 зермље, мишљење суда у Хагу. Ништа, оставили сте ништа, оставили сте Србе у српским срединама", рекао је сррпски шеф дипломатије.

Према његовим речима, најважније је да се види шта је реално и навео да Србија има више ставова и позиција.

Како каже, наша званична позиција је резолуција 1244 и став у Уставу - да је то Покрајина Србије.

"Харадинај се сада буни против овога што сам рекао а буни се и Вук Јеремић, Санда Рашковић Ивић, Двери. Што нису повели ове из Двери сада у Брисел. Ђилас је отишао у Скопље и хвали Преспански споразум. Да ли је Преспански споразум у складу са уставом или је он морао да се мења. Јел прво потписан споразум па је мењан устав. Хоћемо ли ми да правимо компромисе или не. Дајте да правимо решење", рекао је Дачић.

Он је додао и да није толико интелигентан већ је ту идеју преписао од Зорана Ђинђића.

"Што не рекосте за њега да је издајник. Па ви његову слику држите у канцеларијама, а сада нападате Вучића и мене. Ја стојим на становишту без обзира о коме се ради - ви сте били на власти када је проглашена независност. Замислите да сада то неко уради док смо Вучић и ја на власти а да ми ништа не предузмено", рекао је он.

Он је додао и да опозиција сада има образа да каже да се издају интереси Србије наводећи да се нико није сетио да честита након што је Бурунди повукао признање.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести