Митрополија црногорско приморска: Одбили смо понижавајући ултиматум

ПОДГОРИЦА: Након пропалог дијалога експертских тимова владе и МЦП, Епископски савет је са жаљењем констатовао да је Цркви данас био постављен утиматум обавезне регистрације Митрополије и епархија СПЦ у Црној Гори упркос чињеници да као црквене установе постоје на простору Црне Горе пуних осам векова.
Ostrog manastir/Jutjub
Фото: Youtube Printscreen
 
У епископском саопштењу се Истиче да је тиме у потпуности игнорисано историјско постојање и правни субјективитет Митрополије и епархија.
 
"Захтевом експертског тима владе је на тај начин игнорисана и одлука Светог Архијерејског Сабора СПЦ од 26. маја 2006. године којом је то највише тело СПЦ под председништвом блаженопочившег Патријарха Павла, признајући обновљену независност Црне Горе, заправо извршена пријава традиционалног континуитета субјективитета древне Зетске Митрополије и осталих епископија у Црној Гори. Наведена одлука је 1. децембра 2006. године званично уручена тадашњем председнику Црне Горе Филипу Вујановићу", наводи се у саопштењу Епископског савета.
 
Јасно је, поручују епископи, да Влада Црне Горе, за разлику од Цркве, ни овом приликом није имала искрене намере да се кроз дијалог дође до заједнички прихватљивог и одрживог решења већ је позив за дијалог очевидно служио за нове уцене Цркве и актуелни политички маркетинг, у чему Црква не може и не жели да учествује.
 
"Намере и циљ владе је, на жалост, показао и показује вишемесечни прогон свештенства, монаштва и верног народа почев од учешћа на мирним литијамја, преко неодобравања привремених боравака свештенству и монаштву до рушења светиња", наводи с у саопштењу достављеном Тањугу.
 
Епископски савет, имајући у виду сложеност ситуације у Црној Гори, сматра да би прихватање предлога Цркве о измени И допуни Закона представљало пуно поштовање Устава и правног поретка Црне Горе и пресудно допринело смиривању тензија и напетости у друштву.
 
"У питању је јединствени начин да се превазиђу суштинске поделе и проблеми који већ дуже време потресају и раздиру Црну Гору”, поручили су епикопи.
 
Сматрају да је било понижење постављати Цркви ултиматум да се поново региструје и да изнова, као некаква новоформирана верска заједница, стиче правни субјективитет који је признат и препознат од свих власти, па чак и окупаторских, кроз векове до данас.
 
Епископи указују да до данас нико никада није поставио питање постојања правног субјективитета ове Цркве и њених својинских права на светињама и осталој завештаној црквеној имовини, о чему постоји безброј доказа од Отоманске империје преко Крал?евине Црне Горе до СФРЈ.
 
Поручују И да је свима јасно, без обзира што влада упорно обмањује међународну јавност, да у закон није имплентирана ниједна суштински битна препорука Венецијанске комисије од 24. јуна 2019. године.
 
Црногорска влада оптужила Митрополију за крах преговора
 
За крах преговора црногорске владе и Митрополије црногорско приморске, премијер Душко Марковић оптужио је Српску православну цркву.
"Током друге рунде експертских разговора, вођених јуче и данас, прихватили смо: Прво - Да се поступак утврђивања земљишно-књижних уписа из управног поступка премести у редовни судски поступак, где терет доказивања власништва пада на државу, а не цркву”, саопштио је Марковић.
 
Додао је да је у том смислу предложен попутно нови члан 63 Закона, чиме је тврди влада прихватила предлоге.
 
Као друго, Марковић каже да је предложено да Српска православна црква настави са коришћењем свих црквених и манастирских објеката, имања и других непокретности које су државно власништво или се у судском поступку утврди да су државно, верско и културно добро.
 
"И у том смислу смо предложили потпуно нови члан 64 Закона, и јасно искључили могућност да верске објекте може корисити било која верска заједница, осим Митрополије црногорско-приморске и других епархије Српске православне цркве у Црној Гори", навео је.
 
И најзад, трећи предлог владе, каже Марковић, бо је да се предложене измене усвоје већ прекостра на седници владе, а након тога И парламенту ради изјашњавања у хитној процедури до краја овог месеца.
 
"Поједностављено - ово би значило да светиње више нису нападнуте, како то Црква представља, односно да би изменама и допунама Закона биле у потпуности и трајно заштићене! Речју - да више нема говора о њиховој наводној угрожености како се спочитавало влади“, казао је премијер Марковић у обраћању јавности, непосредно након окончања друге рунде разговора правних експерата владе и МЦП.
 
Премијер је рекао да овим уступцима, чији су превасходни циљеви превазилажење несугласица и подела у православном бићу Црне Горе и изградња поверења између Државе и Цркве, влада са своје стране није поставила било какве услове.
 
"Једини захтев владе био је регистрација свих цркава и верских заједница, па и Српске православне цркве и њених епархија, по слову закона. Регистрација, која је била обавеза и по ранијем Закону. Регистрација, на начин како то уређују сва цивилизована и демократска друштва. Нажалост, црква је то одбила", казао је Марковић.
 
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести