Дачић: Албански политичари спремни на све, па и тероризам

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић упозорио је да се, према безбедносним информацијама, у албанској дијаспори планира

заузимање неког од наших дипломатско-конзуларних представништава у САД-у или Европи како би се Србија принудила да одустане од захтева за суђење Харадинају. “То показује на шта су све албански политичари спремни - па чак и на тероризам”, оценио је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, изјава албанског министра иностраних послова Дитмира Бушатија показује да је суштина албанске политике да су злочини против Срба дозвољени и да је дијалог само у циљу даљег афирмисања косовске независности.  “То је увреда за све жртве ОВК-а, због чијих злочина је недавно основан и Специјални суд,” рекао је Дачић. Србија, истакао је, јесте за конструктивни дијалог, али се не плаши и не дозвољава да је нико условљава и понижава.

“Увреде на рачун Александра Вучића, због става о Харадинају, показују колико Албанији није стало до добрих односа са Србијом. Ако Вучић, како каже Бушати, живи у прошлости, у каквом ли тамном вилајету живе албански политичари у Албанији и на Косову?” упитао је Дачић. Зато су, како наводи, решили да дају налог албанској емиграцији да демонстрира испред наших и француских дипломатско-конзуларних представништава у свету, као што су учинили у Њујорку.”Исто тако, у поседу смо безбедносних информација да се у албанској дијаспори планира да се заузимањем неког од наших дипломатско-конзуларних представништава у САД-у или Европи, Србија принуди да одустане од захтева за суђење Харадинају,” рекао је Дачић у писаној изјави достављеној медијима.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести