„Дневник“ у Инђији: Највеће сремско градилиште 2020. године

Да је све више инвеститора заинтересовано за куповину парцела у индустријској зони општине Инђија, говори и чињеница да смо се са потенцијалним инвеститорима мимоишли управо на вратима председника те општине с којим смо имали договорен интервју.
1
Фото: Dnevnik.rs

Председник општине Инђија Владимир Гак каже да су током прошле године урадили неколико кључних ствари, које данас дају позитивне резултате. Ипак, по ступању на функцију Гак каже да је затекао општински буџет с 2,4 милијарде динара дуга. Целокупан годишњи буyет тада је износио 1,6- 1,7 милијарду динара. До сада је враћено 400 милиона, а Дом здравља „Инђија”, као један од најзадуженијих у Србији, добио је из буyета Општине 175 милиона динара.

"Да смо тада одлучили да је примарно само враћање дуга, наредне четири године не бисмо могли направити ниједну клупу и стао би живот у граду, тако да смо се у коштац с тим проблемом ухватили другачије – каже Гак. – Инвестирали смо у опремање индустријске зоне, која је данас најбоље опремљена, не само у Србији већ у целој југоисточној Европи, што нам је потврдио сваки инвеститор који је био код нас, али и запослени у Развојној агенцији Србије, који знају сваки педаљ Србије и околних земаља. У опремање је уложено 150 милиона динара из буyета Општине, и исто толико од Покрајине."

Фото: Dnevnik.rs

У овом тренутку више од 35 компанија послује у индустријској зони у Инђији у чије опремање су  Општина и Покрајина уложиле по 150 милиона динара. Све ствари које претходна власт није урадила, ми ћемо завршити (Владимир Гак, председник општине Инђија)

По његовим речима, без одличне сарадње с покрајинским и републичким органима и њиховог слуха за проблеме те општине то не би било могуће. Из буyетске резерве Покрајине добили су укупно 110 милиона динара за санирање горућих ствари.

Буyет Општине Инђија је за ову годину је чак три пута виши од претходне, односно износи 5,2 милијарди динара, док је данас дуг 2,2 милијарде.

"Моја жеља је да Инђија до 2020. године буде највеће сремско градилиште и дефинитивно смо на добром путу да то и постанемо. То подразумева и да имамо највећи број инвеститора које ћемо привући, и управо због тога је и уложено толико новца у опремање индустријске зоне",истиче Гак, и додаје да су последњу годину привукли шест инвеститора и упослили 800 људи, те су на том пољу лидери у Војводини.

Други проблем у прошлој години је био недостатак пројеката, али једна од већих ствари урађених у протеклој години је водовод у Чортановцима, који ове године очекује другу и трећу фазу радова.

" Успели смо да решимо и проблем водоснабдевања бушењем пет нових бунара јер је Инђија последњих шест-седам година имала проблем с водом, те смо свако лето имали рестрикције воде, до 2016. године, када се то није десило ни на један минут, на шта смо поносни", истиче Гак.

Фото: Dnevnik.rs

По његовим речима, још један велики проблем на који је наишао на новом радном месту је изградња спортске хале, коју сматра највећим промашајем у историји Инђије када су у питању инвестиције.

"Нажалост, ми тај пројекат морамо завршити, као и изградњу фабрике воде, што заиста желимо, а обе инвестиције се раде од 2008. године, дакле целу деценију", каже председник општине Инђија.

"Када завршимо још два нова бунара, која бушимо уз подршку Покрајинског секретеријата за пољопривреду, шумарство и водопривреду, надам се да ћемо брзо успети да превазиђемо те технолошке проблеме које имамо, с обзиром на то да је фирма која је добила задатак да то уради, отишла у стечај -напомиње Гак. – Све ствари које претходна власт није урадила, ми ћемо завршити."

Један од пројеката започетих пре десет година је и ново крило зграде општине, које је пуштено у рад, и сада су сва одељења Општинске управе на једном месту, а не раштркана по граду, што олакшава посао и грађанима и запосленима.

"То смо урадили сопственим парама и подигнута је продуктивност запослених, што ми говоре и суграђани. За годину и по 1.400 Инђијаца је прошло кроз моју канцеларију с разним захтевима и сваки дан је Дан отворених врата јер све суграђане познајем, као што они познају мене ", каже Владимир Гак.

Највећи проблеми на које се грађани жале су запошљавање, промена радног места или су у питању социјални проблеми. Општина Инђија има 4,57 одсто незапослених грађана, односно 1.922, пођеднак број мушкараца и жена, на 53.000 становника (42.000 пунолетних грађана).

"Предност Инђије је у томе, и наш потенцијал је управо у људском ресурсу, јер у пречнику од 50 километара живи више од три милиона становника, и пошто очекујемо велике инвестиције у наредним годинама, то значи и повећање броја становника, који ће наћи упослење у нашој општини",сматра Гак.

Он најављује да ће у наредних месец дана у Инђију доћи једна од највећих међународних компанија, чије име није желео да нам открије, али каже да је у питању инвестиција од милијарду евра, што би била најскупља инвестиција у Србији икада.

"За неке две недеље биће отворен и објекат „Агромаркета” на 14.000 квадратних метара, наше највеће пољопривредне компаније са седиштем у Крагујевцу, која се бави трговином свим пољопривредним производима, од семена до трактора. У првој фази запослиће до 60 радника, а већ крећу у другу фазу радова на још 4.000 квадрата фабрике фолијарних ђубрива, која ће се радити на њиховој парцели иза великог објекта", каже председник општине Инђија.


Капиталне инвестиције у Инђији

Највеће инвестиције ове године у општини Инђија су изградња вртића, у које је предвиђено да идуће године крене око 150-200 малишана. Он ће бити за сву децу бесплатан, како најављује председник ове општине.

" Осим изградње вртића, највећа инвестиција нам је асфалтирање улица, за шта смо издвојили три милиона евра, пешачко-бициклистичка и трим-стаза од Инђије до Аутлет центра дужине 3,2 километра, а вредност радова биће 100 милиона динара, затим завршетак канализације у Бешки, вредности 70 милиона динара, али и уређење градске пијаце, за коју смо издвојили 100 милиона динара из буyета, а која је кључни проблем Инђије", каже Владимир Гак.


Фото: Dnevnik.rs

На двесто метара од „Агромаркета” отворен је и нови логистички центар инђијске фирме „М&Б транс” на 10.000 квадрата, који такође креће у градњу још једног објекта.

"Пре неколико дана потписали смо уговор с домаћом фирмом „Прича кетеринг” из Нове Пазове. Потписали смо уговор и с компанијом „Квас” која ће изградити фабрику на два хектара", каже Гак.

У овом тренутку више од 35 компанија послује у индустријској зони у Инђији која се састоји из неколико делова, а нарочито су поносни на 97 хектара, које сви инвеститори хвале.

У наредних месец дана у Инђију ће доћи једна од највећих међународних компанија, у питању је инвестиција од милијарду евра, што би била најскупља инвестиција у Србији икада

" То је нешто што ће дефинитивно дати нови живот Инђији, што ће дати нови вртић, нове путеве, боље опремљен Дом здравља, нове амбуланте. До 2020. године, дакле почевши од ове, грађани општине Инђија могу да очекују да ће се градити највише у последњих 40 година и за три месеца крећемо у историјски пројекат на територији општине Инђија, а то је асфалтирање више од 80 улица које нису пресвучене бетоном, и у граду и на селу, јер наша деца до школе иду по блату", напомиње Гак, и додаје да ће тај пројекат, по њему – животни пројекат за Инђију – коштати три милиона евра.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести