Ђурић: Наставићемо да говоримо језиком мира и толеранције

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да ће Србија и у овој години наставити да говори језиком мира и толеранције.
Marko Djuric,Foto: Tanjug
Фото: Марко Ђурић, фото: Танјуг

Ђурић је за портал Pink.rs рекао да је у претходној години очекивао да ће “искрена отвореност Београда за проналажење компромисног решења за вишедеценијске проблеме на Косову и Метохији, бити путоказ свима који искрено желе стабилност и економски просперитет на западном Балкану”, али да није изненађен чињеницом да се то није догодило.

У 2019. годину ушли смо са акутним проблемом трговинске блокаде за улазак наших производа на Косово и Метохију, и у овом тренутку се решење не назире, каже Ђурић.

Он је изнео очекивање да ову целу годину неће карактерисати такви изазови, већ атмосфера деескалације, “иако су из Приштине у првим данима јануара стигле бројне великоалбанске поруке које нису позив на компромис, већ управо позив на нове потресе у региону”.

Према његовим речима, очито да постоји жеља појединих кругова моћи у свету да се процес изналажења одрживог решења за питање Косова и Метохије убрза, али се истовремено из истих кругова подржавају потези Приштине којима се компромис чини све мање вероватним.

Извесно је да ће бити притисака, али важно је да процес буде завршен компромисом који ће створити стабилан основ за трајан мир измеду Срба и Албанаца, нагласио је Ђурић. 

Говорећи о убиству Оливера Ивановића, Ђурић каже да, засад, није видео никакве озбиљне помаке приштинских истражних огана у правцу расветљавања тог злочина.

Напротив, били смо сведоци разних покушаја инструментализације убиства Оливера Ивановића у политичке сврхе у Приштини, али и од дела тзв. опозиције у Београду, на њихову срамоту, а против сопствене земље. Не верујем да у Приштини постоји ни воља ни интерес да се налогодавци и извршитељи пронађу", рекао је Ђурић.

Како је рекао, Приштини управо одговара атмосфера трајног лова на вештице, јер то је један од њихових инструмената за стварање нестабилности и застрашивање Срба.

Кривце, у то нема никакве сумње, треба тражити јужно од Ибра, и сами покушаји Приштине да за тај злочин окриве Србе и владу у Београду јесу део једног ширег пакленог плана који је и довео до смрти Оливера Ивановића, каже Ђурић.

Према његовим речима, сама чињеница да Приштина систематски заташкава многе ствари и истрагу усмерава у погреšном смеру, у њему оправдано буди сумњу у искреност њихових намера да се околности убиства Оливера Ивановића расветле, а починиоци приведу правди.

Упитан да ли налази везу између порука које с протеста у Београду шаље опозиција и порука које шаљу представници Приштине, Ђурић каже да им је заједничко то што “главну препреку у остваривању својих циљева виде у председнику Александру Вучићу и овој Влади Србије”.

Не бих ишао толико далеко да тврдим да постоји договорена синхронизованост у њиховом деловању, али њихови притисци, у то нема никакве сумње, јесу синхронизовани, сматра Ђурић.

Јача подршка народа актуелној политици мира, напретка и јачања, значи и агресивније деловање оних који Србији желе зло, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Део опозиционих лидера је свестан да никада неће имати демократску подршку за освајање власти и зато све више прибегавају несистемским методама политичког притиска, казао је Ђурић, те додао да улица не може да надомести одсуство програма, политичких идеја и заувек изгубљени кредибилитет, “али они то очито не схватају”.

Ђурић, који је и функционер СНС, рекао је да је све приметнији пораст агресије код појединих опозиционих лидера. 
Они се осећају осујећено, јер више нису у прилици да згрћу богатство тргујући политичким утицајем, а грађани, разуме се, не деле њихов ентузијазам за повратак на власт и наставак пљачкања државе, каже Ђурић.

Према његовим речима, забрињава то што поједини лидери опозиције почињу да отворено показују жељу за ширу дестабилизацију, и почињу да пипке пружају и ка Републици Српској, чиме сами потврђују да је њихов задатак напад, не само на власт коју персонификује председник Александар Вучић, већ на српске интересе у целини.

И што наш народ буде јединственији у подршци актуелној политици мира, стабилности, економског напретка и јачања Србије, то ће деловање оних који не желе добро Србији бити агресивније, сматра Ђурић.

Честитајући свима који славе Божић и 2019. годину, Ђурић је рекао да ће “ово бити изазовна година, и наша заједничка обавеза је да урадимо све што је до нас да би била веома успешна, а знам да може да буде”.

Данас, на Божић, сматрам да могу са поносом да кажем да треба да србујемо, а данас србовати и живети за Србију мора да значи нешто друго од онога што је за неке можда значило у прошлости и свакако другачије од тога каквима су неки желели да нас као народ представе, каже он.

Србовати данас значи градити у Србији стотине нових фабрика, ширити мрежу аутопутева, пруга, за свега пар година реновирати све школе и вртиће, дигитализовати институције, развијати и дуално образовање. Србовање је и изградња добрих односа са суседима и изградња етничког и верског склада у Србији, како би она била стабилнија, сигурнија и срећнија..., навео је Ђурић.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести