Коцијанчић партнерима на Западном Балкану: Концентришите се на ЕУ пут

Након заједничке седнице влада у Тирани и Приштини и порука које су са ње упућене, портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић је поручила да сви партнери са Западног Балкана треба да граде конструктивне односе и да се концентришу на приступање ЕУ.
Maja Kocijančić  foto: Tanjug video
Фото: Tanjug

Коцијанчић није директно одговорила на питање Тањуга о позицији ЕУ поводом најављеног "националног пројекта уједињења Албаније и Косова", али је навела да ЕУ очекује од свих партнера у региону да се фокусирају на свој ЕУ пут.

"ЕУ очекује од свих партнера у региону да граде конструктивне и кооперативне односе и да се фокусирају на своје реформсе програме како би напредовали на свом путу европских интеграција", рекла је она.

Премијер Албаније Еди Рама је на заједничкој седници у Пећи представио идеју о "националном пројекту уједињења Албаније и Косова" и позвао премијера привремених приштинских институција, Рамуша Харадинаја, да започне са израдом "заједничке стратегије уједињења Албанаца до 2025."

Коцијачић је одбацила критике албанског премијера Едија Раме о спорости одлучивања у процесу приступња Албаније ЕУ и процесу визне либерализације за грађане Косова.

Одговарајући на питање Танјуга како види Рамин став да "Албанија не може бескарајно да чека на одлуку ЕУ о приступању те земље Унији као и да су Тирана и Приштина уморни од чекања на визну либерализацију за Косово", она је рекла да је процес приступања заснован на заслугама. 

"Приступни процес је заснован на заслугама и сви партнери напредују онолико колики су напредак остварили у реформсоком процесу", поручила је портпаролка ЕУ.

Коцијанчић је у додатом коментару поводом порука са заједничке седнице владе Албаније и приштинских власти и најаве Едија Раме о почетку нацрта "заједничке стратегије уједињења Албанаца до 2025" изјавила да су сви партнери са Западног Балкана јасно изразили своју жељу да буду интегрисани у ЕУ, а да је ЕУ потврдила да су њена врата отворена под условом да су испуњени и критеријуми неопходни на том путу.

"Имамо Споразуме о стабилизацији и асоцијацији са свих шест партнера што представља оквир односа ЕУ и западнобалканских партнера. Примена тих споразума је кључна за напредак на ЕУ путу", изјавила је Коцијанчић.

Она је закључила да су помирење, регионална сарадња и добросуседски односи основни принципи односа ЕУ и западног Балкана и да они морају бити поштовани.

ЕУ од Приштине поново затражила укидање такси

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич је поводом оставки градоначелника четири српске општине на севера КиМ поручила још једном да косовска влада мора одмах да повуче одлуке о подизању такси на робу из Србије и БиХ.

Она је такве мере окарактерисала као провокативне и увредљиве.

Коцијанчичева каже да је ЕУ упозната са данашњим оставкама.

Она је тим поводом навела да је ЕУ од почетка била јасна у ставу да су таксе од сто процената на робу из Србије и БиХ кршење ЦЕФТА и Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Косова.

„Власти на Косову морају одмах да повуку ове мере. Све акције, мере и изјаве које су провокативног и увредљивог карактера су дубоко узнемирујуће и не доприносе дијалогу у циљу нормализације односа“, поручила ја Коцијанчичева, преноси Танјуг.

Она је нагласила да се све притужбе које стране имају морају решавати кроз дијалог који ће ЕУ наставити да олакшава.

Градоначелници четири српске општине на северу КиМ поднели су данас оставке због кршења људских и економских права Срба одлукама Приштине.

Како је навео сад већ бивши градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић, ова одлука уследила је као одговор на дискриминаторске одлуке Приштине о такси од сто одсто, као и због упада РОСУ и покушаја убиства потпредседника Српске листе Милана Радоичића.

Коцијанчић без објашњења које су то провокативне мере

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић поводом своје изјаве да су ”акције, мере и изјаве које се могу свхатити као провокативне и увредљиве дубоко забрињавјуће и не доприносе нормализацији односа” поручила да се то не односи искључиво на одлуку о увођењу приштинских такси на робу из Србије већ да је у питању ”шири контекст” без јасног прецизирања на шта се тачно мисли.

Коцијанчић је на затхетев Танјуга да прецизира на шта се конкретно односи њена изјава послата у оквиру саопштења о оставкама четири градоначелника српских општина са севера КиМ а која говори о ”акцијама, мерама и изјавама које се могу схватити као провокативне и увредљиве” одговорила да је у питању ”шири контекст” од мера увођења такси. Она није потврдила нити оповргла питање Тањуга да ли се у поменуте ”схваћене као провокативе и увредљиве акције и мере” убрајају и приштинске таксе на робу из Србије које је ЕУ осудила као кршење споразума ЦЕФТА и ССП.

”У питању је општи позив који смо већ послали прошле недеље”, поручила је Коцијанчић.

Она је прошле недеље поводом увођења приштинских такси од 100 процената на робу из Србије и БиХ навела да су ”последње акције, мере и изјаве са Косова и из Србије које је друга страна схвата као провокацију и увреду узнемирујуће, не погодују дијалогу и нормализацији односа и подривају све оно што су стране урадиле током година у дијалогу”. 

Портпаролка ЕУ је тада позвала лидере обе стране да одмах престану са провокацијама и да се да се фокусирају на завршетак нормализације односа. И тада као и данас Коцијанчић је нагласила да се све притужбе које стране имају морају решавати кроз дијалог који ће ЕУ наставити да олакшава.

Коцијанчић је данас саопштила да је ЕУ упозната са оставкама градоначленика са севера КиМ и тим поводом позвала власти на Косову да одмах да повуку мере о таксама на робу из Србије.

"Све акције, мере и изјаве које су провокативног и увредљивог каратктера су дубоко узнемирујуће и не доприносе дијалогу у циљу нормализације односа”, закључила је Коцијанчић у свом саопштењу. Без јасног прецизирања о којим се ”акцијама, мерама и изјавама” ради ЕУ је и овога пута оставила отворену могућност да све стране својевољно тумаче позиције званичног Брисела.

Не кришити постојеће трговинске обавезе у региону

ЕУ је поводом најаве албанског премијера Едија Раме о укидању царинских баријера између Косова и Албаније и успостављању нових економских односа између Приштине и Тиране поручила да треба избећи све акције и мере које су у супротости са постојећом регионалном сарадњом на Западном Балкану.

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић је реагујући на најаве албанског премијера Едија Раме о будућим економским и царинским споразумима између Тиране и Приштине, који између осталог подразумевају и 100 одсто тарифу на северу Косова и 0 одсто тарифу на југу, поручила да су сви лидери региона на самиту у Софији подржали успостављање регионалне економске зоне која треба да буде инструмент за олакшавање унутар регионалне трговине и јачање привредног раста.

"ЕУ напорно ради ка остваривању тог циља и све акције наших партнера са Западног Балкана морају да буду у том правцу и у складу са њиховим обавезама из Споразума о стабилизацији и придруживању", изјавила је Коцијанчић.

Она је закључила да треба избећи све акције које су у супротности са обавезама које су партнери са Западног Балкна преузели у области регионалне трговине. 

Албански премијер Еди Рама је са заједничке седнице албанске и владе у Приштини најавио "нула тарифа и нула тарифне баријере између Албаније и Косова" као и могућност приступа Косова луци у Драчу и царинској унији.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести