Годфри: Важно да сви учествују у изборном процесу

БЕОГРАД: Амерички амбасадор САД у Србији Ентони Годфри изјавио је данас да САД у потпуности разумеју циљеве Србије, пре свега настојање да постане чланица ЕУ, те навео, без жеље да се меша у унутрашње ствари друге земље, да грађани имају прилику да на изборима 21. јуна изразе своје ставове, те да је важно да сви учествују у изборном процесу.
entoni godfri, Ambasada SAD
Фото: Амбасада САД

"Није подесно да се амбасадор на било који начин меша у унутрашње политичке ствари земље у којој службује, али имао сам прилику да се сретнем са бројним политичким лидерима у овој земљи, и САД разумеју укупне циљеве Србије. Чланство Србије у ЕУ, САД у потпуности порџавају", рекао је Годфри за ТВ Прва.

Он је рекао да је циљ САД да Србија настави да се развија и да постане просперитетна земља у којој ће бити реализовани сви њени идеали, демократске институције, да људи уживају у просперитету, где постоји мир и трговина са суседима, те да САД у том правцу желе да помогну.

"Наш став је да се то може најбоље постиће развијањем демократије у Србији. Постоји одлична прилика за то 21. јуна, да људи изразе своје ставове и ми се надамо, а ту наду деле и наше европске колеге, да ће сви изаћи на изборе", рекао је Годфри.

Он је навео да не шаље поруку конкретно опозицији, већ, као и, како каже, његове колеге у ЕУ, каже да би сви требало да учествују у том процесу, јер сви ставови и мишљења морају бити представљена.

Годфри је истакао да бојкот избора неће бити од помоћи демократији у Србији, и да ће бити боље, што више људи усчествује на изборима.

Амбасадор је додао да би предложио српским пријатељима, и да би од велике помоћи било, да се мало више гледа у будућост, а не у прошлост.

"Да покушамо да установимо у ком правцу Србија жели да иде, усместо онога што се дешавало у прошлости", приметио је Годфри, који је, како каже, од како је ступио на дужност америчког амбасадора у Србији, имао план да упозна земљу и што више људи у Србији.

Упитан зашто је важно изаћи на изборе и зашто шаље ту поруку опозицији, Гофри је рекао да не шаље поруку конректно опозицији, већ као и његове колеге из ЕУ, да би сви требало да учествују у том процесу.

"Сва различита мишљења и ставови треба да буду представљена у наредном парламенту Србије", навео је он.

На питање да прокоментарише изјаву Бошка Обрадовића који штрајкује глађу испред парламента да је послао на 300 адреса у САД, Европи и Русији писмо о дешавањима у Србији и свом штрајку глађу и да су тако хтели да ставе на неку врсту испита све ове државе, јер ако су за све поменуте избори 21. јуна демократски онда они Србији не желе добро, Годфри је рекао:

"Нећу коментарисати штрајк Обрадовића и његове разлоге за штрајк, нисам добио његово писмо, он је послао на 300 адреса како каже, али нисам био међу примаоцима, можда ће да стигне. Међутим, чак и премијерка Ана Брнабић се сагласила, ево, поменули сте извештај Фридом хауса, да постоје ствари на којима Србија треба да поради. И ми се слажемо са тим како бисмо имали најправичније изборе 21. јуна".

На питање да је написао на друштвеним мрежама да је забринут због извештаја Фридом хауса, пошто је тај извештај сврстао Србију у категорију хибридних режима, као и да ће фер избори бити прилика да Србија покаже да је приврежена демократским вредностима и да постоји потреба за слободом медија и шта су онда фер избори, амбасадор је рекао да је извештај Фридом хауса поменуо ситуацију у медијима која је направична и непоштена.

"То је једна од критика са којом можда могу да се сложе и лидери владајућих странака, мислим да се може још тога урадити што се тиче медијске сцене у Србији како би био обезбеђен бољи приступ и равноправнија покривеност".

На констатацију водитељке да је оспоравања слободе медије постало опште место и да ли може то да конкретизује, Годфри је рекао да је он дипломата и да одговара на дипломатски начин.

Упитан да ли тврди да постоји неслобода медија у Србији, каже да сматра да постоји простор за напредак у медијској сцени и да би се "чак и премијерка и Вучић сложили са том констатацијом".

"Како се буде одвијала предизборна кампања, надам се да ће слобода изражавања бити на највишем могућем нивоу. То је најбољи начин по мени да се изразе најразличитаија гледишта како би се људи определили за кога ће гласати. ОЕБС ће после избора направити оцену атмосфере, то је важно зато што грађани који учествују у изборима желе да на крају из тога изађе парламент који има пуни легитимитет свих гледишта грађана Србије који би били заступљени", навео је Годфри.

Истиче да зато мисли да бојкот неће бити од помоћи демократији у Србији и да је потребно да што више људи учествује у изборном процесу, због што веће заступљености.

Упитан шта добија као одговор од опозиције када њеним представницима каже да бојкот није решење, амбасадор САД је рекао да су дипломатски разговори сами по себи поверљиви и да би желео да људи са којима разговара знају да све о чему причају је поверљиво, било да су из власти или из опозиције.

На питање да ли води разговоре са опозицијом би разговарали или да би им указао на грешке и на добре ствари и да ли су сви разговори које води са представницима власти и опозиције дипломатски где само износи своје мишљење или без утицаја или са утицајем, Годфри наводи да дипломата покушава да разуме ситуацију у земљи у којој службује и да објасни гледишта своје владе.

Упитан како разуме објашњење опозиције да Србија није спремна за изборе 21. јуна због стања у медијима и зато сто још влада пандемија, иако ће бити у слично време избори и у Хрватској и Северној Македонији, он је рекао да је то тешко питање зато што ће бити тешко за државу да организује начин гласања који је истовремено безбедан, трансапарнетан и поштен.

"Широм света тренутно постоји напетост, имате идеје да људи буду заштићени, а друго је отварање економије. Тензија између та два концепта постоји. Врло је важно да економија крене, али и да имамо фер и поште изборе, као и да заштитимо грађане", истакао је Гофри.

То је разговор који се води по сваком могућем питању, било да се ради о Црној Гори у вези са слободом вероисповести или овде у Србији у вези са отварањем економије, додао је он.

"Позвао бих на опрезност и тај компромис ће бити различит од земље до земље, зависиће колико су се добро носили са вирусом", поручио је амбасадор.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести